Nederland houdt het nauwelijks droog: wateroverlast in beeld

27 december 2023Leestijd: 2 minuten
Wageningen - Hoogwater in de Rijn - ANP / Hollandse Hoogte / Ko Hage

Op verschillende plaatsen in Nederland is sprake van hoogwater en zijn kades en uiterwaarden ondergelopen. Op donderdag 28 december wordt het hoogtepunt verwacht. EW zet beelden van de wateroverlast op een rijtje.

Foto: ANP, Koen van Weel.

Op de foto de waterstand bij Tolkamer, waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Mede door aanhoudende regenval is het waterpeil in de rivieren fors gestegen.

 

Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Manon Bruininga

Het plaatsje Fortmond is afgesloten: de weg ernaartoe is ondergelopen. De buitenwacht helpt bewoners van en naar hun huis door hen te vervoeren met een bootje.

 

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Erald van der Aa

Bij Breda is een fietspad temidden van weilanden door hevige regenval ondergelopen.

 

Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ANITA PANTUS

De Waal heeft inmiddels een rivierkade in Nijmegen overstroomd. Fietsen en borden staan bijna geheel onder water.

 

Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/Ko Hage

Schepen kunnen maar net onder de brug over de Waal bij Nijmegen door.

 

Foto: ANP, Vincent Jannink

Op de Wellekade in Deventer is het nog droog. Hier liggen zandzakken opgetast om het water tegen te houden. Deventer zet zich schrap, maar het hoogtepunt van de wateroverlast is nog niet bereikt: de vrees is dat het water uiteindelijk de binnenstad in zal stromen.

 

Foto: ANP Vincent Jannink

Ook bij het buitendijks gelegen restaurant ’t Veerhuys in Olst liggen uit voorzorg zandzakken opgestapeld.

 

Foto: ANP Vincent Jannink

Naast restaurant ’t Veerhuys vertrekt normaal gesproken een veerpont over de IJssel. Die ligt nu echter werkloos bij overstroomd gebied.

 

Foto:  ANP / Hollandse Hoogte / CAMJO media

In het IJsselmeer bij Hindeloopen staat het water ongeveer een meter hoger dan normaal. Boeren uit de omgeving helpen vakantiepark Europarcs in Hindeloopen door met trekkers en pompen water weg te pompen.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.