De zondebokken van 2023: McDonald’s

19 december 2023Leestijd: 1 minuut
7

Omdat het nog steeds tijden zijn waarin boosheid en verontwaardiging tegen de plinten klotsen, maakt EW voor de derde keer op rij de jaarlijkse ‘woedebalans’ op. Wie (of wat) roept een boosheid op die eigenlijk niet in verhouding staat tot de begane zonde? Wie, kortom, zijn de belangrijkste zondebokken van het afgelopen jaar? Vandaag: McDonald’s.

Van vegakroket tot Midden-Oosten

Roerige tijden, ook voor McDonald’s. Net als het Romeinse Rijk is het wereldwijde hamburgerimperium niet ongevoelig voor lokale ­opstandjes. Geen bekender symbool van ‘globalisering’ dan de ‘Gouden Boog’ – en dus geen dankbaarder object van kritiek.

In Nederland liep het concern averij op in de strijd tegen de vleeseter. Aan vleeshappers heeft McDonald’s zijn bestaan te danken, maar het bedrijf doet zijn best om van dat imago af te komen. Zo werd dit najaar de McKroket – een maf plat ding op een zoetig broodje – tijdelijk alleen in de vega-variant verstrekt. Dat leidde in (uitgerekend) het Groene Hart tot woede, schreef het AD. Scheldende, met dienbladen smijtende klanten schreeuwden ‘die teringzooi niet te eten’.

Verder weg in de wereld ontplofte in het Midden-Oosten ook McDonald’s een beetje. Nadat Israelische vestigingen van de keten Israelische militairen gratis maaltijden hadden aangeboden, trok een golf van protest door McDonald’s-vestigingen in de Arabische wereld.

Het laatste nieuws en opinie direct naar uw telefoon, volg EW Magazine op Whatsapp     VOLGT U EW MAGAZINE AL OP WHATSAPP?

Volg EW en schep orde in de informatiechaos. Vertrouw op heldere analyses, diepgravende achtergronden en scherpzinnige columns.