Premium Lock Wordt niet-Randstedelijk Nederland beter van alle aandacht?

09 november 2023Leestijd: 6 minuten
Jongeren wachten op de bus in het Friese dorp Morra. Foto: Kees van de Veen/ANP

Terecht dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s meer kijken naar de noden van niet-Randstedelijk Nederland. Maar de programma’s ademen ook onmacht.

Over de noden van de ‘regio’ verschenen de afgelopen paar jaar veel rapporten. Van de planbureaus en adviesraden van de overheid, van het Centraal Bureau voor de Statistiek, van über­adviseur Johan Remkes, van electoraal geograaf Josse de Voogd en wetenschapper René Cuperus – die twee jaar geleden de door Remkes in 2018 gemunte term ‘afgehaakten’ met succes reanimeerden. Maar niets typeert de noden van de regio zo sterk als berichten uit de regio zelf.

Neem het volgende. Burgemeesters in het noorden die staatssecretaris Eric van der Burg (en Ter Apel) uit de brand hielpen bij de opvang van asielzoekers, eisten extra politiecapaciteit. En hoewel bestuurders zich een beetje schaamden om de 2.500 euro bonus per asielzoeker te innen, deden ze dat wel. Het geld – vrij te besteden – konden ze goed gebruiken.

Het symboliseert de ontwikkeling die in rapporten bekendstaat als de ‘verschraling’ van voorzieningen. Politie weg, ziekenhuis weg. Bushalte weg, supermarkt weg. Dorpshuis weg. Het heeft iets cynisch dat voorzieningen die eens vanzelfsprekend waren in de dunner bevolkte streken, zoals een alom tegenwoordige ‘rijkspolitie’, nu via de achterdeur van het asielbeleid moeten worden binnengehaald. Als ‘bonus’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw