Is coalitie van linkse partijen eigenlijk wel mogelijk?

16 november 2023Leestijd: 2 minuten
GL-PvDA-lijsttrekker Frans Timmermans (links) in debat met Pieter Omtzigt (NSC). Foto: Dirk Hol/HH/ANP

Drie partijen strijden om de eerste plaats. Kun je dan ‘strategisch’ stemmen? Toch wel. EW brengt vier opties in kaart. In deel 1: een monstercoalitie met linkse partijen.

Wint Omtzigt of Timmermans, dan kunnen zij samen een coalitie vormen met BBB, D66, SP en CDA. Deze partijen sluiten elkaar niet uit, al botsen BBB en D66 nogal over de krimp van de veestapel. Timmermans vergemakkelijkte deze coalitie door niet langer een reductie van stikstof per 2030 te eisen. Een handreiking aan BBB en CDA.

Voor alle linkse kiezers is deze kleurencombinatie de beste optie voor een zo links mogelijk kabinet. Zij moeten hun sympathie voor kleinere linkse partijen terzijde schuiven en zorgen dat Timmermans uitstijgt boven NSC en VVD, dan is hij als eerste aan zet in de formatie en dat helpt.

Lees ook: De belangrijkste electorale peilingen in één overzicht

Linkse partijen met NSC

Voor NSC-sympathisanten die deze coalitie willen bevorderen, ligt dat anders. Stemmen zij NSC naar een zege, dan kan Omtzigt ook over rechts. Pas als hij ver uitloopt op VVD en GLPvdA, mogen linkse NSC-aanhangers oversteken naar Timmermans of D66 – als signaal dat het land meer ‘bestaanszekerheid’ wil dan de laatste jaren. Rechtse kiezers die deze combinatie niet willen, stemmen VVD. Kiezers die deze combinatie van linkse partijen verafschuwen, stemmen Volt, want Laurens Dassen vindt NSC niet Europees- en klimaatvriendelijk genoeg. Een stem op DENK of PvdD kan ook.

NSC (28), GL-PvdA (23), BBB (9), D66 (8), SP (5) en CDA (4) = 77 zetels