Premium Lock Welke koers moet Nederland inslaan in Europa?

12 oktober 2023Leestijd: 8 minuten
In februari 2020 met Italiaanse premier Giuseppe Conte (links) en Franse president Emmanuel Macron. Foto: Ludovic Marin/AFP/Getty Images

Met het vertrek van Mark Rutte en de komst van een nieuw kabinet, komt Nederland in de EU in ander vaarwater. Welke koers moet het inslaan in Europa?

Voor Nederland begint in Brussel een nieuw tijdperk. De afgelopen jaren stond het landje dat wel mooi de zesde economie van de Europese Unie is, er niet slecht op. Met Mark Rutte (56, VVD) had Nederland een premier die in de Europese Raad van Regeringsleiders als gelijke optrok met de Franse president Emmanuel Macron, die sinds Brexit en het vertrek van de Duitse kanselier Angela Merkel geldt als de belangrijkste leider van het zwikkie. Naar de goedlachse, ervaren Rutte werd op het Europese toneel goed geluisterd.

Met de geroutineerde en in het Europees Parlement op vele handen gedragen Frans Timmermans (62, PvdA) leverde Nederland de eerste vicevoorzitter van de Commissie. Daarnaast had Nederland met de minder bekende Robert de Groot (62) een Permanent Vertegenwoordiger in de Europese hoofdstad die alom aanzien genoot. Dankzij deze drie mannen kon Nederland ‘boven zijn gewicht boksen’. Zoals bekend stopt Rutte ermee en hoopt Timmermans op het Torentje. De Groot verlaat de diplomatieke dienst om per 1 januari 2024 vicepresident te worden bij de Europese Investeringsbank.

Vertrekkend Permanent Vertegenwoordiger Robert de Groot (links) met minister van Financiën Sigrid Kaag in 2022. Foto: Thierry Monasse/Polaris/ANP

Wie de opvolgers van Rutte en De Groot worden, zal nog even onduidelijk blijven. Voor Timmermans kwam Wopke Hoekstra (48, CDA) die slechts een deel van diens portefeuille krijgt en een ‘gewone’ Commissaris wordt. Om die positie te verwerven, moest hij zich vorige week door een vernederend kruisverhoor in het Europees Parlement slaan, waar hij tal van groene beloftes moest doen. Toch zullen de linkse partijen hem blijven achtervolgen met zijn ‘foute’ verleden bij Shell en McKinsey.

Er wacht na 22 november een nieuwe realiteit in Brussel

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw