Premium Lock Rabobank reageert op ultimatum klimaatactivisten: ‘Ze kennen onze plannen niet’

03 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
Activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion plaatsten op 25 september de tekst 'Rabo verwoest boer & natuur' op het dak van Rabobank-kantoor in Utrecht. Foto: ANP.

Klimaatactivisten van XR en Greenpeace dreigen kantoren van Rabobank te bezetten. Het bedrijf bestrijdt hun claims en zegt hoe het de doelen van Parijs wil nakomen. EW ging in gesprek met Luke Disney, hoofd klimaatafdeling van Rabobank, over de aantijgingen en de groene ambities van de bank.

Op de vroege ochtend van maandag 25 september beklommen activisten van ­Extinction Rebellion (XR) en Greenpeace het dak boven de ingang van het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Daar plaatsten ze met houten letters de tekst ‘Rabo verwoest natuur & boer’.

Het is het startschot van een nieuwe campagne, gericht op de bank waar een belangrijk deel van de agrariërs klant is.

XR beschuldigt Rabobank van ‘dertig jaar roofkapitalisme’

Als gebruikelijk haalt de klimaat­actiegroep met grote woorden hard uit naar zijn nieuwe doelwit. XR beschuldigt de bank van ‘dertig jaar roofkapitalisme’ en het aanjagen van de ‘industriële landbouw’, die volgens XR direct te linken is aan de ‘zesde massa-extinctie waarop we afstevenen’. Ook bestempelen de klimaatactivisten Rabobank als ‘financieel architect van de stikstofcrisis’.

Extinction Rebellion en Greenpeace vinden dat Rabobank aansprakelijk kan worden gesteld voor ruim 3 miljard euro ‘vanwege de schade die bank wereldwijd heeft aangericht’, een bedrag dat Greenpeace berekende in een ­rapport eerder dit jaar. Deze ‘minimale bijdrage’ zou Rabobank moeten overmaken naar het stikstoffonds.

Als Rabobank eisen niet inwilligt worden vanaf 11 oktober kantoren bezet

‘Stop verwoesten en start vergoeden’ is de slogan van de nieuwe campagne. Rabobank heeft tot 11 oktober de tijd om aan de eis van de activisten tegemoet te komen. Anders ‘volgen er acties door het hele land’.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

EW sprak met Luke Disney (52), hoofd van het Klimaatprogramma bij Rabobank. Disney is zes jaar in dienst bij de bank, waarvan de laatste drie jaar als hoofd Paris Alignment – het klimaatverdrag van Parijs uit 2015 – waarvoor hij Rabobanks klimaatplannen opstelde. Disney spreekt geregeld met activisten over de plannen van de bank. ‘Mensen zoeken naar een simpel antwoord op een heel complex probleem.’

EW Wat vindt u van de aangekondigde acties?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw