Premium Lock Kamerleden spijbelen massaal

09 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Een lege Kamer tijdens het referendumdebat. Nicole Temmink (SP) hield maidenspeech. Zij is al weg. Alleen de bloemen bleven achter. Foto: Politiek24

De Kamer vergadert tot eind oktober, maar de fut is eruit. Waar zijn ze nou? Soms verschijnt één Kamerlid. Treurig, hilarisch én pijnlijk, constateert politiek redacteur Eric Vrijsen.

Vermoeidheid en nonchalance sluipen het parlement binnen. Kamerleden spijbelen massaal. In de plenaire vergaderzaal kun je vooral ’s avonds een kanon afschieten. Commissievergaderingen verschralen tot kleine onderonsjes. Afwezigheid van Kamerleden is al jarenlang een probleem, maar kort voor het begin van verkiezingsreces neemt het stuitende vormen aan.

Op donderdagmorgen 14 september vergadert de Defensiecommissie over militaire goederen voor Oekraïne, het maritiem cluster Den Helder, de radardekking van het luchtruim, cyberverdediging en andere zaken. Fijnproevers weten: als je dingen naar je hand wilt zetten, moet je eerst en vooral de procedures bepalen. Maar om 10.45 uur komt slechts één Kamerlid opdagen, VVD’er Peter Valstar.

Het is beledigend voor de griffier en vier plichtsgetrouwe ambtenaren. Valstar verzacht het ongemak met ironie. Hij kijkt naar de twaalf lege stoelen: ‘Ik heet u allen – me, myself and I – welkom bij de Vaste Kamercommissie.’

Valstar: ‘Aangezien ik hier als voorzitter zit en ook als enig lid van deze commissie, kunnen we een Noord-Koreaanse procedure starten. Regeling van werkzaamheden? Daar heeft niemand zich voor gemeld en dat is ook niet heel gek. Dus ga ik door naar de brieven. Daarbij heb ík… geen opmerkingen, dus is dat bij dezen besloten.’ Zo gaat hij verder. ‘Brieven regering. Daarmee ben ik en dus de voltallige commissie akkoord.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw