Premium Lock Opkomst BBB en NSC is logisch gevolg van secularisering

25 september 2023Leestijd: 6 minuten
Caroline van der Plas (BBB) in gesprek met Pieter Omtzigt (Groep Omtzigt). Foto: Bart Maat/ANP

Er is een opmerkelijke Zeitenwende bezig binnen het Nederlandse politieke bestel. Terwijl het CDA op sterven na dood lijkt, kunnen de nieuwe christen-democraten van BBB en Nieuw Sociaal Contract op 22 november samen veruit het grootst worden. Dat komt door de secularisering, schrijft Samuel Vandeputte.

Het CDA staat in de peilingen historisch laag. In de peiling van I&O van 24 augustus heeft de partij zelfs maar drie zetels. De neergang van het CDA gaat gepaard met de opmars van BBB van Caroline van der Plas en Pieter Omtzigts Nieuw Sociaal Contract. Beide partijen staan duidelijk in de christen-democratische traditie. Hoe kan het CDA in de peilingen op sterven na dood zijn, terwijl nieuwe christen-democraten hoogtijdagen beleven?

De katholieke achtergrond van Van der Plas en Omtzigt

Zowel Pieter Omtzigt als Caroline van der Plas belichten hun katholieke achtergrond in recente boeken. Van der Plas: ‘Ik ben katholiek opgevoed, maar in het instituut “kerk” heb ik nooit geloofd.’ Ze trouwde niet voor de kerk, maar vond het wel belangrijk dat haar oom, een pastoor, het huwelijk zou voltrekken. Haar moeder was raadslid en wethouder voor het CDA in Deventer. Van der Plas stond zelf bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 op de zevende plaats van de CDA-lijst in Deventer.

Omtzigt groeide ook op in een katholieke omgeving, was misdienaar en in zijn jeugd al geïnteresseerd in katholiek sociaal gedachtegoed. Omtzigt: ‘Het geloof is voor mij een bron van inspiratie, maar het is niet iets dat ik expliciet of bewust uitdraag.’ Zoals Roelof Bouwman eerder voor EW uiteenzette, staat Omtzigt in een traditie van rumoerige, activistische en politiek betrokken Twentse katholieken.

Ook BBB en NSC hebben een duidelijk christen-democratische signatuur

Naast dat Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt, alsook veel van hun getrouwen ex-CDA’ers zijn, blijkt de christen-democratische grondslag van de partijen ook uit hun standpunten. Zo kan de visie van BBB aan de hand van drie kernthema’s van katholiek sociaal gedachtegoed worden samengevat. De kernvisie van BBB is: (1) opkomen voor de regio’s en het platteland (subsidiariteit), (2) strijden voor zwakkeren en tegen onrechtvaardigheid (solidariteit) en (3) pleiten voor de menselijke maat in overheidsbeleid (personalisme).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw