Premium Lock George Verberg: ‘Ik heb mij vergist in Rusland’

28 september 2023Leestijd: 9 minuten
Voormalig topambtenaar en CEO van Gasunie George Verberg. Foto: Reyer Boxem

Voormalig topambtenaar en CEO van Gasunie George Verberg (81) maakte de gloriejaren mee van de Groninger gaswinning. Die stopt op 1 oktober. Dat geld altijd boven Groningen ging, vindt hij niet.

George Verberg zit achter zijn Apple op het hagelwitte bureau in zijn modern ingerichte villa in het Groningse Haren. Vaak zit zijn vrouw er met haar computer tegenover, maar zij is er nu niet. Verberg verveelt zich niet, getuige zijn tijdlijn op X, voorheen Twitter, waarop hij dagelijks actief is en zich bezighoudt met energie en geopolitiek.

Ook al vertrok hij al in 2004 als CEO bij de Gasunie, energie boeit hem nog altijd. ‘X kost mij meer tijd dan prettig is. Dus ik ben in de fase dat ik zit te twijfelen. Houd ik op met twitteren of niet? Maar ik ben nog steeds nieuwsgierig en bemoei me met veel. En ik heb de eigenwijze eigenschap dat ik over sommige zaken een opvatting heb die ik wil delen met een ander.’

Dat online communiceren doet hij graag in combinatie met andere activiteiten. ‘De ene keer ben ik in onze tuin aan het werk, de andere keer zijn we naar een museum of galerie of ben ik met moderne kunst bezig. Via X zie ik een grote variatie aan onderwerpen langsflitsen.’

George Verberg (Batavia, 1942) was ambtenaar op het ministerie van Onderwijs, directeur-generaal Energie op het ministerie van Economische Zaken en CEO van de Gasunie. Hij begon in 2020 de initiatiefgroep ‘Kernenergie?’.

Verberg schreef de eerste Nederlandse energienota

De in Rotterdam opgeleide econoom werkte lang in Den Haag als ambtenaar en werd later de baas van de Gasunie in Groningen. Met twee collega’s schreef hij in 1974 de eerste Nederlandse energienota van toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers (KVP). En dat onder leiding van de legendarische secretaris-generaal Frans Rutten, de man die bekendheid verwierf met zijn nieuwjaarsartikel in economenblad ESB. Hij leerde aanstormende jonge ambtenaren als Verberg de kunst van de economische politiek en hielp de latere premier Lubbers uit de oliecrisis te komen.

‘Lubbers was de jonge, briljante, niettemin onervaren minister van Economische Zaken,’ zegt Verberg. ‘Hij was heel creatief. Dat was een genoegen, toen ik met die nota bezig was. Dan was ik tot een uur of zeven ’s avonds bezig met een nieuw deel van het concept en dat werd dan door de chauffeur naar Lubbers gebracht. De volgende ochtend om acht uur kreeg ik dan een belletje: “Kun je even langskomen?” Dan had Lubbers er al zes variaties op bedacht. Geweldig.’

Verberg richtte in 2021 de Stichting Energietransitie en Kernenergie op

De energienota ging over iets nieuws: een energietekort. De oliecrisis van 1973 had Nederland overvallen. Energiebesparing was broodnodig en er moesten eigen energiebronnen worden ontwikkeld om te ontsnappen aan de grote afhankelijkheid van het Midden-Oosten. Voor het eerst ging het over windmolens en zonne-energie. Kleine gasvelden kregen voorrang boven het Groningenveld. De bouw van drie kerncentrales werd aangekondigd en er werden locaties gereserveerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw