Premium Lock De missers van Pieter Omtzigt

28 september 2023Leestijd: 10 minuten
Pieter Omtzigt (NSC) passeert Geert Wilders (PVV) tijdens het Kamerdebat na Prinsjesdag. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Wanneer durven andere politici de NSC-leider – ‘Nederland is een bananenmonarchie’ – te confronteren met fouten uit het verleden? Concurrenten liften graag mee op de populariteit van Pieter Omtzigt, maar achter de schermen worden vuige roddels rondgestrooid en worden oude, pijnlijke citaten verzameld.

Pieter Omtzigt (49) is verreweg de populairste politicus van dit moment, maar sinds hij zijn partij Nieuw Sociaal Contract aankondigde, stokt de opmars. In juli mocht Omtzigt volgens een peiling van I&O Research rekenen op 46 zetels. Een maand later peilde hetzelfde bureau hem op 31. Inmiddels staat hij op 28.

NSC is in die laatste peiling nog steeds de grootste, al komen GroenLinks-PvdA en VVD langszij. Gek genoeg wordt de dalende trend in de peilingen niet opgemerkt. In de wandelgangen hangt een sfeer alsof de verkiezingszege Omtzigt niet meer kan ontgaan, waarna Den Haag compleet zal veranderen. Alsof Omtzigt het vloerkleed onder het inte­rieur zal wegtrekken, zoals Pim Fortuyn in 2002 het speelveld overhoop gooide.

‘Ik ruik verandering,’ zei Omtzigt vorige week. ‘Ik zie de zonnestralen van iets anders opkomen.’ Andere partijen laten hem begaan. Het wachten is op zijn programma, zijn kandidatenlijst en zijn kandidaat-premier. Dan gaan ze los.

Talkshows vechten om Pieter Omtzigt in de uitzending te krijgen

Omtzigt is stemmenkanon en dus kijkcijferkanon. Talkshows vechten om hem in de uitzending te krijgen. Intussen beraamt de concurrentie aanvallen op hem. Makkelijk is dat niet, want een politicus op weg naar succes krijgt een zichzelf versterkende dynamiek. Kranten hebben kritische artikelen over hem klaarliggen, maar durven die niet te publiceren uit angst voor boze lezers. Politieke concurrenten betichten Omtzigt nergens van, want dan dreigen twijfelende kiezers definitief weg te lopen. Vorige week werd hij doodgeknuffeld.

Natuurlijk verzamelen ze stiekem munitie. Er wordt ook wel gespind. In achtergrondgesprekken hoor je weleens vuiligheidjes. Zo zou Omtzigt tijdens een CDA-avondje in het oosten van het land zo lang aan het woord zijn gebleven, dat een mevrouw op leeftijd flauwviel. Onmiddellijk kwam de zorgzame samenleving in actie. ‘Omtzigt was geïrriteerd dat zijn betoog werd onderbroken.’ Navraag bij degene aan wie het verhaal wordt toegeschreven, leert dat het gewoon niet klopt. Het is een poging een vuige roddel te verspreiden.

Het komt niet uit de CDA-koker. Als ze ergens veel weten over Omtzigt, is het bij zijn oude partij. Maar daar geldt een stilzwijgend niet-aanvalspact. Ze doen alsof er nooit ruzie is geweest. Ooit besprak CDA-minister Wopke Hoekstra in het kabinet hoe hij Omtzigt zou ‘sensibiliseren’. Nu valt er geen onvertogen woord.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw