Premium Lock Amerikaanse delegatie stelt Nederland gerust: NAVO blijft hoeksteen

12 september 2023Leestijd: 4 minuten
Congreslid Michael T. McCaul (achter katheder): ‘Nog nooit was de eenheid in de NAVO zó groot’. Foto: US Embassy The Hague

Een zware delegatie van Democraten en Republikeinen uit Washington kwam Den Haag geruststellen. De NAVO blijft hoeksteen, ook onder Trump. Welgeteld twee Kamerleden kwamen naar ze luisteren. Dertig anderen hadden geen tijd voor nationale veiligheid. Defensieredacteur Eric Vrijsen sprak met de Congresleden.

Gaat niet gebeuren,’ zegt delegatieleider Michael T. McCaul (61), een robuuste Republikein uit Texas. Met zes andere leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bezoekt hij Den Haag om te praten over NAVO, Oekraïne-oorlog en bilaterale verhoudingen. De vraag is hoe het Amerikaanse publiek en een eventuele Republikeinse president het opvatten als het defensiebudget hier opnieuw onder de NAVO-norm van 2 procent duikt.

In de begroting tekent zich na 2024 een daling af. De Congresleden spreken met demissionair premier Mark Rutte (VVD) en de commandanten van de Koninklijke Marine en Luchtmacht. ‘Nederland zakt met alle zekerheid niet onder de norm,’ bezweert McCaul. ‘En dat is belangrijk. De Verenigde Staten willen dat alle NAVO-leden hun deel betalen van de strijd in jullie achtertuin.’

Den Haag kan dus opgelucht ademhalen. Zelfs Amerikaanse Republikeinen vallen er niet over als Nederland eens een jaartje onder de 2 procent zit, mits het later wordt goedgemaakt. Pappen en nathouden, dat is de Tweede Kamer op defensieterrein wel toevertrouwd.

Zorgen om Amerikaanse trouw aan de NAVO

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw