Premium Lock Femke Lakerveld: ‘Vrijheid is mijn grote motivatie’

22 augustus 2023Leestijd: 10 minuten
Actrice Femke Lakerveld scoort met haar personage Mira Ornstein. Foto: Friso Keuris

Actrice Femke Lakerveld (48) scoort met haar personage Mira Ornstein. Ze hekelt het opgedrongen diversiteitsbeleid in haar sector en is voorzitter van de beweging Vrij Links.

Mira Ornstein, het op sociale media populaire personage van actrice Femke Lakerveld, beleeft na de val van het kabinet-Rutte drukke tijden. Het fictieve Tweede Kamerlid voor de al even fictieve partij RoodGroen (‘Samen doen’) bericht er lustig op los. Toen Lilianne Ploumen, de vroegere PvdA-leider, op X (voorheen Twitter) liet weten dat ze ‘voor een gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks stemt’, omdat ‘een progressieve, linkse beweging een eerlijke verdeling van de rijkdom in ons land en in de wereld mogelijk maakt’, reageerde Mira met: ‘RoodGroen, voor alle problemen van iedereen op de hele wereld!’

Gefilmd op de achterbank van een luxe auto trok Mira (‘Ook met ongefundeerde kritiek probeer ik altijd iets te doen’) al eens de provincie in om ‘de kloof met de gewone mensen te overbruggen’. Eind juli deed ze dat om ‘de klimaatactivisten een hart onder de riem te steken’. Beteuterd vertelt Mira: ‘We reden over de A12, maar daar zitten ze niet vandaag. Ze zitten op de verbindingsweg tussen Ermelo en Putten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Oud-PvdA-minister Ronald Plasterk schreef in zijn Telegraaf-column: ‘De welgestelden worden nu perfect verbeeld door Femke Lakerveld, in haar act als Mira Ornstein. Dat is satire die we sinds Koot en Bie niet meer hebben gezien.’

Dat vindt Lakerveld veel te veel eer. ‘Die vergelijking wil ik meteen met de grond gelijk maken. Koot en Bie staan op eenzame hoogte. Maar het geluid van Mira resoneert. Wat opvalt: veel mensen denken dat ze echt is. Ik hoef met Mira niet larger than life te gaan. Kennelijk zijn mensen gewend aan bestuurders en politici die zijn losgezongen van de werkelijkheid. Het is geweldig om haar te spelen. Geen dankbaarder personage dan de ­politicus of bestuurder die barst van de morele superioriteit, intussen de plank finaal misslaat en zich in één moeite door blootgeeft als opportunist. Maar laten we er niet iets verheffends van maken. Mira is Spielerei. Voor mij is ze een uitlaatklep.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw