Premium Lock Liefdesdrama in Kinderdijk: gemaskerde man schiet kogel door hoofd

13 juli 2023Leestijd: 9 minuten
2 DECEMBER 2022: POLITIEAFZETTING VAN DE PLAATS DELICT. FOTO: PETER STAM

Vrijdagochtend 2 december 2022 schiet een gemaskerde man in de villa van de weduwe Smit haar 74-jarige vriend een kogel door het hoofd.

Drie jaar na het overlijden van haar man Jan Dirk Smit –telg uit een bekend geslacht van scheepsbouwers en voormalig directeur van Smitnautica in Rotterdam – kreeg de weduwe Smit (75) in de zomer van 2022 een nieuwe liefde. De in België wonende Humbert Drabbe (74) – geboren in Den Haag – was tot zijn pensioen directeur op het directoraat-generaal Mededinging bij de Europese Commissie in Brussel. Tot eind november 2022 nam hij, vanuit zijn fraaie woning in Overijse, Vlaams-Brabant, opdrachten aan als bedrijfsconsultant.

De weduwe Smit – een amicale vrouw met chique uitstraling – is alleen achtergebleven in de oude directeurswoning van de familie aan de Puntweg in Kinderdijk, bij Alblasserdam. De miljoenenvilla is in 1915 gebouwd in opdracht van directeur L.J. Smit van de gelijknamige scheepswerf, later opgegaan in IHC Smit.

Het monumentale huis ligt afgelegen aan de punt waar de Lek en de Noord samenvloeien in de Nieuwe Maas. Het pand is beveiligd met een toegangscode. Slechts vijf mensen kennen die code en hebben de sleutel, onder wie Smits volwassen zoon en dochter en de bejaarde klusjesman Cor. Sinds het overlijden van Smit komt Cor soms wel een paar keer per dag langs. Hij en de weduwe bellen elkaar geregeld en maken samen wandelingen. Hij is gek op haar kleinkinderen.

De in Delft opgeleide Jan Dirk Smit genoot aanzien in en rond Rotterdam. Hij was lid van de Royal Maas Yacht Club en voorzitter van de HISWA. Een energieke man die in zijn vrije tijd hield van zeezeilen, skiën en fotografie, maar op zijn zeventigste werd gesloopt door kanker.

De weduwe is secretaris van de Stichting Hollands Porselein, in 1999 opgericht door oud-staatssecretaris van Volksgezondheid Els Veder-Smit (1921-2020, VVD), een tante van haar man.

Het klikt met Humbert. Ze betrekt hem in haar sociale leven en neemt hem graag mee naar vernissages. In november 2022 brengen ze samen een paar weken in Namibië door. Cor heeft Humbert maar één keer op afstand gezien. Bezorgd geeft hij ze twee kleurige hesjes en een lampje mee, zodat ze opvallen in de Afrikaanse wildernis. In Namibië krijgt de weduwe een berichtje van Cor: ‘Nu je weg bent, besef ik hoeveel ik van je hou.’

Monumentale huis van de familie Smit aan de Puntweg in Kinderdijk. Foto: Rijnmond

Dit is een artikel uit het dubbeldikke zomernummer van EW. Bent u nog geen abonnee? U kunt het zomernummer hier bestellen.

Wilt u (digitale) abonnee worden? Dat kan hier.

De politie rukt uit met kogelwerende vesten

In de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 december 2022 liggen de weduwe Smit en Humbert te slapen op de eerste verdieping van haar woning. Plotseling duikt een schim op, en schiet de overeind gekomen Humbert een kogel door het hoofd. Om 00.32 uur belt mevrouw Smit het alarmnummer 112. De politie rukt uit met kogelwerende vesten. Er kan nog een gewapende persoon in of rond de woning zijn. De ambulance moet een kwartier op de nabijgelegen Veerdam wachten voordat de situatie veilig is en brengt de zwaargewonde Humbert in allerijl naar het ziekenhuis. Hij is inmiddels in coma.

Tegen de recherche zegt de weduwe Smit één of twee gemaskerde mensen te hebben gezien, maar ze heeft niemand herkend. Na een doorwaakte nacht probeert ze om 6.41 uur Cor te bereiken, mobiel en op zijn vaste lijn. Als hij niet opneemt, spreekt ze een bericht in: ‘Cor, er is iets vreselijks gebeurd. Er is iemand neergeschoten op de Punt bij mij, een gewapende overval. Ik weet niet wie het was. Mijn vriend ligt in coma. Het is te erg voor woorden. Bel mij even op als je dit berichtje hebt afgeluisterd.’

Zoals vaker drinkt Cor om 6.00 uur koffie bij een bevriende garagehouder in Alblasserdam, die hij al vijftien jaar voor niets helpt. Iets voor achten stapt hij in zijn grijze bestelbus, een Mercedes Sprinter. Hij moet even langs zijn huisarts voor een uitslag en heeft om 8.30 uur met huishoudster Lenie afgesproken om het koperwerk in de villa van mevrouw Smit te poetsen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw