Premium Lock Deze CDA-talenten zijn de potentiële opvolgers van Hoekstra

10 juli 2023Leestijd: 9 minuten
HARMEN KRUL, DERK BOSWIJK, HENRI BONTENBAL EN ANNE KUIK. FOTO: RAMON VAN FLYMEN

Hoe sterker een partij vergrijst, hoe groter de kansen voor jongeren. Portret van vier jonge CDA-Kamerleden. Boswijk, Bontenbal, Kuik en Krul over hun opmars in een kwakkelende partij.

Wat doen vier talenten in een doodvermoeide volkspartij? Ze lachen om de vraag. Vol vuur delen ze hun activistische verhaal. Boswijk, Bontenbal, Kuik en Krul zien ondanks alles toekomst in het CDA.

Toen Harmen Krul (29) de kans kreeg Kamerlid te worden, had hij 24 uur bedenktijd en sprak vijf mensen. Allen zeiden dat hij het niet moest doen: ‘Met de politiek gaat het slecht. Met het CDA gaat het nog slechter. Straks gaat het met jou ook beroerd.’ Hij negeerde de wijze raad en werd CDA-volksvertegenwoordiger. ‘Want als ik het niet doe, wie dan wel?’

‘Van mijn vaderskant is de hele familie VVD. Mijn moeder is van SGP-huize,’ zegt Derk Boswijk (34). In zijn studententijd kwam hij een keer op tv in De Wereld Draait Door om zijn PVV-stem te verklaren. ‘Naderhand zocht ik een balans tussen het agenderen en het oplossen van problemen.’ Eenmaal CDA-lid, zat Boswijk snel in de Provinciale Staten van Utrecht. Inmiddels is hij twee jaar Kamerlid en speculeren journalisten over een partijleiderschap. ‘Boswijk heeft het,’ noteerde het AD. ‘Dat is echt niet aan de orde,’ weert hij af.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

‘Het zou natuurlijk lekker zijn als we stegen in de peilingen,’ zegt Anne Kuik (36). De kleindochter van een dominee wil oproeien tegen de stroom van ‘vrijheid-blijheidstandpunten’ over drugs, prostitutie en fastfood. Kuik is vicefractieleider en zit in het Presidium van de Kamer.

Henri Bontenbal (40) komt uit een protestants gezin met acht kinderen en vindt zichzelf ‘in hart en hoofd katholiek’. Hij wil ‘niet navelstaren’, maar ‘in een ruimdenkende, mystieke traditie staan’. Ook hij wordt gespot als partijleider. Hij streeft naar een pragmatisch idealisme en citeert Augus­tinus: ‘Wij zijn de tijden.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw