Premium Lock Bart Wallet: ‘De joodse geschiedenis kent niet alleen zwarte bladzijden’

20 juli 2023Leestijd: 8 minuten
HOOGLERAAR BART WALLET. FOTO: FRISO KEURIS

De predikantenzoon Bart Wallet (46) raakte al jong gegrepen door het jodendom. Als onpartijdige buitenstaander wil de Amsterdamse hoogleraar het inzicht in het joodse volk en geloof verdiepen.

Het is een gezellige, afwisselende en leerzame middag die het Noord-Hollands Archief in Haarlem vandaag heeft georganiseerd. Een fors aantal belangstellenden wordt wijzer gemaakt over het joodse erfgoed in de provincie Noord-Holland door middel van wandelingen en voordrachten. Aan het eind verschijnt prof.dr. Bart Wallet voor een keynote lezing over hoe na de oorlog is omgesprongen met de gebouwen van de gedecimeerde joodse ­gemeenschap in Nederland. Inclusief ideeën over hoe het erfgoed door samenwerking en kennisuitwisseling kan worden behouden en beleefd.

Wallet trekt vaak het land in voor zulke voordrachten, zo vertelt hij later in zijn academische kamer(tje) in het P.C. Hoofthuis aan de Amsterdamse Spui­straat. Over belangstelling voor zijn vakgebied, de geschiedenis van het jodendom, heeft hij niet te klagen. Tevreden kan hij ook zijn over zijn aanstelling in 2021 als eerste voltijds hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Een belangrijke vorm van erkenning voor zijn werk en voor zijn specialisme. Opmerkelijk is dat de man die alles van het jodendom lijkt te weten, een goj is. De zoon van dominee Aart Klaas Wallet heeft geen joodse achtergrond.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw