Premium Lock KLM-topvrouw: politiek sluit ogen voor dilemma’s vliegbedrijf

04 juni 2023Leestijd: 4 minuten
KLM-CEO MARJAN RINTEL. FOTO: KOEN VAN WEEL/ANP

Kabinet en Kamer zijn op voet van oorlog met KLM. Volgens topvrouw Marjan Rintel miskent Den Haag de dilemma’s die het vliegbedrijf moest oplossen om weer op eigen benen te staan. Door honderden nieuwe medewerkers groeide de productie en kon KLM snel coronasteun terugbetalen. Dat kon alleen met een goede cao.

In gesprek met enkele journalisten op de top van wereldluchtvaartorganisatie IATA in Istanbul, reageerde Rintel op het zeer kritische verslag van ‘staatsagent’ Jeroen Kremers en op de boosheid in de Tweede Kamer.

Tijdens de coronapandemie kwam het passagiersvervoer praktisch tot stilstand. Tot op de landingsbanen van Schiphol stonden de KLM-toestellen geparkeerd. KLM werd met honderden miljoenen staatssteun overeind gehouden, op voorwaarde dat het geld niet zou wegvloeien naar bonussen of winstuitkeringen. Ook moest KLM voldoen aan duurzaamheidsvereisten.

Sinds vorig jaar zit het luchtverkeer weer volop in de lift. KLM loste zijn schulden aan de staat af, door snel weer productie te maken en zeshonderd nieuwe medewerkers aan te trekken. Alleen op die manier kon KLM overschakelen van een staatskredietregeling naar commerciële financiering. Het bedrijf moest robuuste cijfers laten zien, en daarvoor moest nieuw personeel in dienst worden genomen. Volgens Marjan Rintel kon dat niet anders dan met een goede cao.

Kamerfracties: ‘Dikke middelvinger’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw