Premium Lock Brede welvaart in Den Haag: niet bij cijfers alleen

15 juni 2023Leestijd: 4 minuten
ONTSPANNEN OP DAK VAN NEMO MUSEUM IN AMSTERDAM. FOTO: BERLINDA VAN DAM/ANP

‘Brede welvaart’ – het begrip klinkt in vele Haagse vergaderzalen, maar wat moeten we ermee? De Koning wilde dat ook weleens weten en hoorde dat beleid maken om meer moet draaien dan alleen om cijfers en het bruto binnenlands product.

Koning Willem-Alexander keek belangstellend en vroeg aan zijn gehoor of kijken naar ‘brede welvaart’ niet gewoon logisch is. Het zou inderdaad toch normaal moeten zijn om bij het maken van beleid niet alleen te kijken naar de financieel-economische ­effecten van dat beleid, maar ook naar effecten voor welzijn, gezondheid, milieu, onderwijs en nieuwe generaties.

Maar zo normaal is dat blijkbaar niet, want het begrip ‘brede welvaart’ wordt in Den Haag al enkele jaren enigszins vergeefs gepromoot. Het stond zelfs een tijdje als slogan op de pui van het werkgeversbastion VNO-NCW aan de Bezuidenhoutseweg. Vlakbij zetelen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het oude, prachtig gerenoveerde ministerie van Economische Zaken. Ze werken samen aan de zogeheten onderzoeksagenda ‘brede welvaart’ en ontwikkelen instrumenten om effecten van overheidsplannen te duiden, opdat politici betere keuzes kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Koning kwam met minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) op werkbezoek om van de planbureaubazen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen uit maatschappelijke organisaties de laatste inzichten te vernemen over ‘alles wat nodig is voor het welbevinden van mensen’, nu en in de toekomst.

Decennia voerden ministeries beleid voor het eigen domein. Volksgezondheid deed zorg, Economische Zaken de economie, en Onderwijs de scholen. Zo kan het niet langer, is de overtuiging van regering en parlement. Bij het maken van beleid moeten de effecten op andere terreinen worden meegewogen. Het komt neer op ‘een breed welvaartsperspectief op beleid’ en ‘integrale besluitvorming’.

Het nationaal inkomen is ongeschikt om brede welvaart te meten

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw