Premium Lock Zo ziet de opvanglocatie voor 125 Oekraïense vluchtelingen eruit

01 maart 2023Leestijd: 14 minuten
Het nieuwe onderkomen voor circa 125 Oekraïense vluchtelingen: een voormalig kantoorgebouw dat ruim vier jaar leegstond. Foto: Peter Hilz

In een verbouwd kantoorpand in een chique Haarlemse buurt komen voor twee jaar 125 Oekraïense vluchtelingen te wonen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Welkom aan de Oekraïense vluchtelingen! Op de ruime tweepersoonskamers in ‘de opvang’ staan nieuwe bedden met in plastic verpakte hoeslakens klaar voor gebruik. Verder een tafel met twee stoelen en een kledingkast. De gipsen wanden zijn wit geschilderd, de ramen gewassen. Overal hangt luxaflex.

Haarlem ontvangt de Oekraïners met open armen. Het nieuwste tijdelijke opvangadres ligt op een heuse toplocatie. Het enige wat eraan ontbreekt, is dat de bruine buitenmuren zijn overgeschilderd in het blauw en geel van de nationale vlag. Deze weken worden circa 125 Oekraïense vluchtelingen gehuisvest in een keurig verbouwd kantoorpand in het chique Haarlemmerhoutkwartier.

Op de begane grond zijn de receptie en spreekkamers voor het Leger des Heils – verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding van de nieuwkomers. Overal hangen bordjes met onder de Nederlandse omschrijving – lift, spreekkamer, toilet, geen doorgang – de vertaling in het Oekraïens. Achter de balie bevinden zich enkele tweepersoonskamers en een wat benauwde woonkamer die uitkijkt op de entree met slagboom en de parkeerplaats met een paar bankjes.

Overal bordjes met Oekraïense vertaling. Foto: Peter Hilz

Boven ademt het pand de sfeer van een goed geoutilleerde jeugdherberg of een eenvoudig hotel. Er zijn vijf verdiepingen met elk tien kamers en een gemeenschappelijke woonkamer met een dubbele keuken: de bewoners koken zelf. Aan het einde van de ruime gang met eenvoudige toiletten en douches ligt steeds een ruime gezinskamer met vier bedden. Het uitzicht van de bovenste verdiepingen is adembenemend: aan de ene kant de fraaie buurt met klassieke villa’s, het provinciehuis en verderop de binnenstad van Haarlem, aan de andere kant een kinderboerderij en de bomen en het groen van de Haarlemmerhout.

De gezinskamer voor vier personen op de bovenste verdieping, met nieuwe bedden. Foto: Peter Hilz

De rekening voor de verbouwing werd betaald door het Rijk

Lees meer over de verkiezing van EW’s Nederlander van het Jaar 2022: Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving

Het oersaaie gebouw uit de jaren tachtig van de vorige eeuw oogt als een voormalig FBI-kantoor uit een spannende Netflix-serie. Aan de zij- en achterkant ligt een vlekkeloos onderhouden groen grasveld boven de ruime parkeergarage. Op een steenworp afstand staan aan de Hazepaterslaan drie flats met 88 luxe appartementen voor ouderen. Aan de kant van de Meesterlottelaan – vernoemd naar de zeventiende-eeuwse grondbezitter Claes Lottrynsz. – kijkt een rijtje huizen uit op de ingang van het complex. Precies een jaar na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 is dit voor maximaal twee jaar het adres van Oekraïense vluchtelingen, voor het merendeel vrouwen en kinderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.