Premium Lock Zo wil minister Yesilgöz vuist maken tegen drugsmaffia

13 februari 2023Leestijd: 6 minuten
In de havens zetten politie en douane onder meer drugshonden in om te zoeken naar binnengesmokkelde drugs. Foto: Kristoff van Accom/BELGA/ANP

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid maakt zich sterk voor internationale aanpak van cocaïnesmokkel via havens van Rotterdam en Antwerpen.

In de strijd tegen de drugshandel zijn in Antwerpen het afgelopen jaar 61 verdachten opgepakt. Van hen kwamen er 48 uit Nederland. Dat laat de verwevenheid van de internationale misdaad zien. Nederland is al gewend aan het keiharde geweld van de drugsmaffia, maar inmiddels heeft ook Antwerpen te maken met ‘Hollandse toestanden’ in de vorm van bomaanslagen, ontvoeringen en liquidaties.

De aanpak van de grootschalige drugssmokkel via vooral de havens van Rotterdam en Antwerpen is inmiddels chefsache. Vorige maand besprak VVD-premier Mark Rutte in Brussel met zijn Belgische ambtgenoot Alexander De Croo de urgentie van een internationale aanpak. En op vrijdag 17 februari is minister Dilan Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid – samen met minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) van Douane – in Antwerpen om met Belgische collega’s afspraken te maken met de bazen van vijf internationale rederijen die het merendeel van de door smokkelaars gebruikte containers uit Zuid-Amerika aanvoeren. Ook de burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen nemen deel aan de besprekingen.

Ook de grote reders komen in actie tegen drugssmokkel. Foto: John Thys/AFP/ANP

De rederijen worden geacht om misbruik van hun diensten en smokkel via hun schepen tegen te gaan. Afgelopen december voerden de bewindslieden een eerste gesprek met de reders. Die hebben ook een eigen belang om mee te werken. De strenge controle van hun schepen is schadelijk voor hun bedrijfsvoering: tijd is geld. Criminelen dwingen bovendien hun werknemers om te helpen bij het camoufleren van de smokkelpraktijken.

Omvang drugshandel alleen maar toegenomen

De omvang van de drugshandel is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Vorig jaar werd in Rotterdam en Antwerpen samen ruim 162.000 kilo coke in beslag genomen, een record (zie ‘Record aan cokevangst’). Zo’n 80 procent van de import via Antwerpen is bestemd voor Nederland en wordt van daaruit doorgevoerd naar andere landen.

Eind vorig jaar schreef Yeşilgöz in een brief aan de Tweede Kamer over haar Plan van aanpak drugssmokkel via mainports dat ze van logistieke knooppunten – naast de zeehavens ook Schiphol en de bloemenveilingen – voor drugsscriminelen knelpunten wil maken. Er is jaarlijks structureel 29 miljoen euro beschikbaar voor een reeks van maatregelen (zie ‘Drones en biometrie’).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw