Premium Lock Wat krijgen asielzoekers allemaal tijdens hun procedure?

31 januari 2023Leestijd: 6 minuten
DRUKTE BIJ AANMELDCENTRUM TER APEL. FOTO: HUISMAN MEDIA/HH/ANP

Hoeveel asielzoekers komen zonder document? Wat krijgt een asielzoeker in Nederland in de procedure? Mogen asielzoekers werken tijdens hun procedure? EW zet 111 vragen en antwoorden over asiel op een rij. In dit artikel vraag 46 tot en met 57.

46. Hoeveel asielzoekers ­komen zonder document?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er tussen 2014 en 2020 5.915 mensen zonder papieren asiel aanvroegen. Deze worden door het CBS aangemerkt als staatloos: ze kunnen niet aantonen waar ze vandaan komen.

47. Wat krijgt een asielzoeker in Nederland in de procedure?

De ‘verstrekkingen’ zijn bij wet geregeld. In de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 om precies te zijn. Het gaat om: onderdak; een wekelijkse financiële toelage voor voedsel, kleren en andere persoonlijke uitgaven; openbaarvervoerkaarten voor reizen van en naar de rechtsbijstandverlener in verband met de asielprocedure; recreatieve en educatieve activiteiten; medische kosten; een aansprakelijkheidsverzekering; betaling van buitengewone kosten. Het COA heeft met een verzekeraar een aparte ziektekostenverzekering voor asielzoekers afgesloten. Zij betalen geen eigen bijdrage en hebben geen eigen risico. De zorg is in natura. Daarbij krijgt de asielzoeker geen geld (in de vorm van een Persoonsgebonden Budget), maar bepaalt de zorgverzekeraar van wie, waar en wanneer de asielzoeker zorg krijgt.

48. En die financiële toelage?

Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is ‘zakgeld’. Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week. Dit zijn de bedragen voor asielzoekers die zelf voor hun eten moeten zorgen. Wordt het eten verstrekt in de opvanglocatie, dan dalen de vergoedingen naar respectievelijk ruim 30 en ruim 75 euro per week.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

49. Vanaf de eerste dag?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw