Premium Lock Hoe verloopt de asielprocedure?

31 januari 2023Leestijd: 7 minuten
Foto: Remko de Waal/ANP

Hoe ziet de asielprocedure er precies uit en hoe gaat die in z’n werk? En wordt er weleens iemand tussenuit gepikt? EW zet 111 vragen en antwoorden over asiel op een rij. In dit artikel vraag 58 tot en met 71.

58. Hoe ziet de asielprocedure er precies uit? Welke stadia doorloopt iemand die in Nederland om ‘internationale bescherming’ vraagt?

Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, meldt zich eerst in Ter Apel, in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen, vlak bij de grens met Duitsland. Vervolgens volgt een keur van instanties die samen de ‘asielketen’ vormen, te beginnen met een gehoor door de AVIM.

59. Gehoor? AVIM?

Ja, gehoor. Asielzoekers worden tijdens de asielprocedure niet vérhoord, maar géhoord, want ze zijn geen verdachte van een misdrijf. En de AVIM is wat vroeger de Vreemdelingenpolitie heette. AVIM staat voor Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel. De procedure van de AVIM voltrekt zich in de zogenoemde Identifi­catie- en Registratiestraat (ID-straat). Nederland telt twee van deze ‘straten’, één in Budel-Cranendonck en één in Ter Apel. Gezamenlijk identificeert de AVIM ongeveer 60 tot 80 mensen per dag. Dit proces gaat zeven dagen per week door.

60. Dus iedereen moet zich ­aanmelden in Ter Apel, maar sommigen worden geregistreerd in Budel?

Klopt. De AVIM beschikt niet over genoeg personeel om iedereen te registreren in Ter Apel. Asielzoekers die in Budel-Cranendonck worden geregistreerd – maximaal 45 per dag – vertrekken soms al vóór 6 uur ’s ochtends vanuit Zuidoost-Groningen naar Budel, tegen de Belgische grens, 275 kilometer naar het zuiden. Deze lange, intensieve dag staat volledig in het teken van het achterhalen van iemands identiteit, herkomst en de afgelegde reis.

61. En hoe gaat de procedure in z’n werk?

Allereerst krijgt iedere asielzoeker een medische controle. Die wordt gedaan door de GezondheidsZorg Asielzoekers. De GGD controleert vooral op tuberculose. De ervaring leert dat asielzoekers uit vooral (het noorden van) Afrika deze ziekte nog weleens bij zich dragen. Tuberculose kan erg besmettelijk zijn. Als een besmettelijke variant van de infectieziekte wordt vastgesteld, volgt behandeling met medicijnen. Daarnaast is het een optie dat de persoon in kwestie een paar dagen in quarantaine gaat in daarvoor bestemde stacaravans.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

62. En vervolgens beginnen de identificatie en registratie?

Klopt. Van alle asielzoekers wordt geprobeerd de identiteit te achterhalen (‘Ben je wie je zegt dat je bent’). Om dit te bewerkstelligen, worden de telefoons en bagage van alle asielzoekers onderzocht. Tijdens het gehoor wordt er gevraagd naar de naam, woonplaats en de afgelegde reis. Bij dit gehoor is altijd een tolk (vaak telefonisch) aanwezig. Verder worden er vingerafdrukken afgenomen en pasfoto’s gemaakt. De AVIM neemt de documenten van iedere asielzoeker in om ze te controleren op echtheid en om een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) aan te maken.

63. De telefoon en de bagage worden onderzocht? Gaat dat niet wat ver?

Daarover zijn de meningen verdeeld. De AVIM doet dit simpelweg om te controleren of iemand de waarheid spreekt. ‘Als iemand zegt uit Syrië te komen, maar op zijn of haar telefoon zijn geen foto’s of andere informatie te vinden die dat bevestigen, is er genoeg reden om aan het verhaal te twijfelen,’ zegt een medewerker van de AVIM. Sowieso is de AVIM scherp op het vaststellen van iemands herkomst. Als een asielzoeker tijdens het gehoor zegt uit een bepaalde stad te komen, kan hij of zij specifieke vragen verwachten over die stad. ‘Soms vragen we iemand een straatnaam te noemen die grenst aan de straat waar diegene zegt te hebben gewoond. Overigens is het niet zo dat het bij één verkeerd antwoord meteen einde oefening is. Een vergissing maken, is geen misdrijf. Wel is het zo dat de AVIM kritisch en streng moet zijn gedurende het hele proces.’

64. Wordt er weleens iemand tussenuit gepikt?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw