Premium Lock Hoeveel asielzoekers krijgen verblijfsvergunning en hoeveel vertrekken er?

31 januari 2023Leestijd: 5 minuten
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Haag. Foto: Laurens van Putten/HH/ANP

Hoeveel asielzoekers krijgen een verblijfsvergunning? Wat is een zelfstandig vertrek? Hoe ziet de COA-locatie in Budel-Cranendonck er uit? EW zet 111 vragen en antwoorden over asiel op een rij. In dit artikel vraag 72 tot en met 79.

72. Hoeveel asielzoekers krijgen een verblijfsvergunning?

In maart vorig jaar publiceerde de IND het rapport Duiding inwilligingspercentage asiel. In dit rapport staan de exacte cijfers wat betreft inwilligingspercentages over de periode 2015-2021. Daaruit blijkt dat de inwilligingspercentages in 2021 hoger lagen dan in de paar jaar daarvoor. Kleine complicatie is dat er niet zoiets is als één inwilligingspercentage. Dat percentage is in elk IND-‘spoor’ anders. Welnu, als je de resultaten van de eerste asielaanvragen in alle sporen bij elkaar optelt, kom je over de afgelopen zes jaar uit op een inwilligingspercentage van 47 procent bij de eerste asielaanvragen. Als je alleen kijkt naar de asielprocedures uit spoor 4, de meest relevante groep, ligt dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk op 70 procent. Ook gemiddeld over zes jaar. De percentages lijken mee te bewegen met de pieken van de instroom: in ‘crisisjaren’ ligt het inwilligingspercentage wat hoger. Er komen dan meer ‘kansrijke’ nationaliteiten naar Nederland dan in andere jaren. Zie ook vraag 97.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

73. De IND beslist dus of iemand mag blijven. Gaat de dienst ook over vertrek?

Nee. Daarvoor is de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) verantwoordelijk. Deze instantie is aan zet wanneer de IND heeft besloten dat een asielzoeker geen verblijfsvergunning krijgt. Er bestaan nogal wat misvattingen over deze instantie. Mensen denken vaak dat iedere asielzoeker die is uitgeprocedeerd per direct wordt gedwongen om Nederland te verlaten. Dat is niet zo. Het uitgangspunt van de DT&V is vrijwillig – zelfstandig – vertrek. Het motto is, anders gezegd: ‘Zelfstandig als het kan, gedwongen als het moet.’

74. Wat moet ik mij voorstellen bij een zelfstandig vertrek?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw