Gastgezin

Veel reacties op EW’s Nederlander van het Jaar: ‘Hartverwarmend’

12 december 2022Leestijd: 3 minuten

EW maakte woensdag 7 december de Nederlander van het Jaar 2022 bekend: het gastgezin dat Oekraïense vluchtelingen onderdak bood. De keuze kreeg veel media-aandacht en werd overwegend positief ontvangen.

In de talkshow Op1 (NPO1) onthulde hoofdredacteur Arendo Joustra woensdag welke Nederlander volgens de EW-redactie als geen ander een stempel op het jaar heeft gedrukt. ‘Positief nieuws in al die ellende die we het afgelopen jaar hebben gehad,’ zei Joustra over de duizenden gezinnen in Nederland die ontheemden in Oekraïne hebben opgevangen.

Kijk de onthulling van de Nederlander van het Jaar bij Op1 hier terug (tekst gaat verder onder video):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De volgende dag schoof Joustra aan bij ochtendprogramma Goedemorgen Nederland om de keuze verder toe te lichten: ‘Hartverwarmend dat er heel veel Nederlanders zijn die hun huis openstellen. En niet alleen hun huis openstellen, maar ook nog  maandenlang met zo’n familie leven en ze ook wegwijs maken in de Nederlandse samenleving.’

Tekst gaat verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Friese Nederlanders van het Jaar bij Hart van Nederland: ‘Blij verrast’

Donderdagavond 8 december besteedde ook Hart van Nederland (SBS6) aandacht aan de Nederlander van het Jaar. Jitty en Henk van der Werf boden dit jaar al twintig Oekraïners onderdak in vakantiehuisjes op hun boerenerf in het Friese dorp Witzum. Daarnaast regelde Jitty van der Werf al voor zo’n 150  Oekraïners opvang bij andere boeren in de omgeving.

‘Een blijk van waardering,’ reageert het echtpaar voor de camera van Hart van Nederland op de uitverkiezing. ‘We zijn blij verrast en hebben er niet aan gedacht dat dit zou kunnen.’

Dolf Jansen zou gaan voor Johan Vollenbroek, maar vindt keuze EW ‘hartverwarmend’

Ook op Radio 1 werd de Nederlander van het Jaar besproken. Cabaretier Dolf Jansen wijdde er in De Nieuws BV zijn column aan. De ‘druktemaker’ van het BNNVARA-programma ging uitvoerig in op de vijf kanshebbers – Caroline van der Plas, Rob Bauer, André Rieu, Max Verstappen en Johan Remkes – die EW in de week voorafgaand aan de keuze had uitgelicht:

Tekst gaat verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dolf Jansen vertelde dat hij zelf voor een andere Johan zou hebben gekozen als Nederlander van het Jaar: Johan Vollenbroek, de man achter het ‘stikstofvonnis’ dat Nederland platlegt: ‘Een man die niet meer doet dan de overheid dwingen zich aan afgesproken regels te houden en daarmee natuur en landschap en planeet probeert te redden.’ Toch kon Jansen wel leven met EW’s keuze voor het gastgezin dat Oekraïense vluchtelingen opving: ‘Dat vind ik mooi, hartverwarmend. Ook dat is Nederland.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.