Premium Lock Kabinet levert Pantserhouwitsers aan Kiev: zo werken ze

04 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Defensie oefent op het Artillerie Schietkamp 't Harde met Pantserhouwitsers. Foto: Joris van Gennip/ANP

Het kabinet levert Kiev Pantserhouwitsers. Niet zo krachtig als ze lijken, want slimme granaten en vuurleiding zitten er niet bij.

Onder druk van bondgenoten stuurt het kabinet Pantserhouwitsers PzH2000 naar Oekraïne. Een Kamermeerderheid steunt dit, de media juichen alle hulp aan Kiev toe en de NAVO ziet de houwitsers als langeafstandswapen tegen Russische tankcolonnes. Toch roept de leverantie vragen op.

In elk geval verloopt zij rommelig. D66-minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft het in een summiere Kamerbrief over ‘een beperkt aantal’. VVD-premier Mark Rutte verklapt via de societyrubriek van De Telegraaf: ‘Het is geregeld. We leveren er vijf.’ Wat wil het kabinet bereiken? Wat is het escalatierisico? Het lijkt erop dat Kiev dit zelf mag uitzoeken.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Hoe ver gaat onze solidariteit met Oekraïne?

De 54 Pantserhouwitsers zijn het zwaarste geschut van de Koninklijke Landmacht. Aangeschaft tussen 2004 en 2009, dus tamelijk modern. Door eerdere bezuinigingen stonden er 29 in de opslag en oefent het leger met slechts 25 stukken. ‘Je kunt ze beter aan de Oekraïne leveren dan ze in het depot laten staan,’ zegt VVD-Kamerlid Peter Valstar.

President Volodymyr Zelensky smeekt om zware wapens. Zet je de krachtpatser op een dieplader, op een trein of in een vliegtuig, dan staat deze anderhalve dag later al aan de grens met Oekraïne.

Maar dan? Oekraïners met artillerie-ervaring weten hoe ze een schot moeten lossen en snappen de boordcomputer. Maar om met dit geschutstuk te kunnen manoeuvreren en schieten, is maandenlange training nodig. Om het te repareren en onderhouden, moet je monteurs langdurig scholen. Duitsland zal deze opleidingen verzorgen en munitie leveren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw