Defensie Premium Corner

Kabinet levert Pantserhouwitsers aan Kiev: zo werken ze

04 mei 2022Leestijd: 3 minuten

Het kabinet levert Kiev Pantserhouwitsers. Niet zo krachtig als ze lijken, want slimme granaten en vuurleiding zitten er niet bij.

Onder druk van bondgenoten stuurt het kabinet Pantserhouwitsers PzH2000 naar Oekraïne. Een Kamermeerderheid steunt dit, de media juichen alle hulp aan Kiev toe en de NAVO ziet de houwitsers als langeafstandswapen tegen Russische tankcolonnes. Toch roept de leverantie vragen op.

In elk geval verloopt zij rommelig. D66-minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft het in een summiere Kamerbrief over ‘een beperkt aantal’. VVD-premier Mark Rutte verklapt via de societyrubriek van De Telegraaf: ‘Het is geregeld. We leveren er vijf.’ Wat wil het kabinet bereiken? Wat is het escalatierisico? Het lijkt erop dat Kiev dit zelf mag uitzoeken.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Hoe ver gaat onze solidariteit met Oekraïne?

De 54 Pantserhouwitsers zijn het zwaarste geschut van de Koninklijke Landmacht. Aangeschaft tussen 2004 en 2009, dus tamelijk modern. Door eerdere bezuinigingen stonden er 29 in de opslag en oefent het leger met slechts 25 stukken. ‘Je kunt ze beter aan de Oekraïne leveren dan ze in het depot laten staan,’ zegt VVD-Kamerlid Peter Valstar.

President Volodymyr Zelensky smeekt om zware wapens. Zet je de krachtpatser op een dieplader, op een trein of in een vliegtuig, dan staat deze anderhalve dag later al aan de grens met Oekraïne.

Maar dan? Oekraïners met artillerie-ervaring weten hoe ze een schot moeten lossen en snappen de boordcomputer. Maar om met dit geschutstuk te kunnen manoeuvreren en schieten, is maandenlange training nodig. Om het te repareren en onderhouden, moet je monteurs langdurig scholen. Duitsland zal deze opleidingen verzorgen en munitie leveren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.