Coronavirus Premium Corner

Spanje beschouwt corona als griep: moet Nederland volgen?

12 januari 2022Leestijd: 5 minuten

Spanje kondigde aan corona als griep te willen beschouwen. Geen lockdowns meer en niet meer massaal testen en registreren van besmettingen. Kan Nederland met gerust hart de lockdown opheffen en hetzelfde pad kiezen?

Bij de verontrustende berichten over de enorme besmettelijkheid van omikron klonk steeds dat sprankje hoop: deze variant houdt enorm huis, maar zou ook wel eens ons ticket uit de pandemie kunnen zijn. Want als omikron veel besmettelijker is dan de vorige variant delta, maar tegelijk in veel minder gevallen tot ernstige ziekte leidt, dan dient zich een punt aan waarop de uitbraak beheersbaar wordt en extreme maatregelen niet meer nodig zijn om de zorg overeind te houden.

De Spaanse regering durft het aan die koers te kiezen. Zij gaat corona benaderen als griep, ofwel: waakzaam zijn, kwetsbaren beschermen, maar niet meer elke besmetting als een potentieel gevaar zien en dus ook niet meer massaal testen en registreren van positieve gevallen. De Spaanse premier Pedro Sánchez benadrukt wel dat zijn regering dit in overleg met andere lidstaten van de Europese Unie wil invoeren en dat het stapje voor stapje zal gaan.

Het Verenigd Koninkrijk koos al eerder voor een, iets minder vergaande, aanpak waarbij leven met het virus centraal staat. De regering van de Britse premier Boris Johnson wilde geen lockdowns meer en had voldoende vertrouwen in de vaccinatiegraad inclusief boosters om omikron zonder nieuwe restricties het hoofd te bieden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.