Zondebokken Premium Corner

Waarom 2021 niet het jaar van de Os was, maar van de Zondebok

14 december 2021Leestijd: 14 minuten

Mark Rutte, Sywert van Lienden, Shell, de boer en de ongevaccineerden – de woede die deze zondebokken van 2021 opwekten, staat zelden in verhouding tot hun ‘fouten’. Vijftien zondebokken ontleed door Gertjan van Schoonhoven.

Volgens de filosoof Nico Koning leven we in een woedende tijd. Woedender dan ooit zelfs. Dat heeft alles te maken met emancipatie en democratisering. In allang vervlogen, om niet te zeggen mythische tijden, was vrije woede het voorrecht van bijna goddelijke alleenheersers. Om bijna niks begonnen die de Trojaanse oorlog en alle échte oorlogen die de geschiedenis heeft gekend. ‘Gewone’ mensen leefden in een staat van (semi-)slavernij en hadden weinig andere keus dan hun woede te slikken. Hun woede was een onvrije, ‘verboden woede’.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Lale Gül cover

Tegenwoordig leeft een groot deel van de mensheid (zeker niet de héle) niet meer in zo’n despotische, ‘verticale’ samenleving, maar in een democratische samenleving met wat Koning noemt een ‘horizontale woedehuishouding’. Woede is daarin niet meer het voorrecht van de elite, maar van iedereen. Iedereen is gelijkwaardig, elke woede wordt gehoord.

Koning zet zijn geschiedenis van de woede uiteen in zijn geleerde en boeiende studie De waarde van woede. Over opstandigheid en rechtvaardigheid, eerder dit jaar verschenen bij uitgeverij Damon. Het is moeilijk om hem geen gelijk te geven. In het tweede jaar van de coronacrisis leek woede wel net zo besmettelijk als het coronavirus zelf. Zelfs het doorgaans vrij kalme (‘polderende’) deel van de politieke elite had het in zijn greep.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.