Tweede Kamer Premium Corner

Omtzigt verlaat CDA. Hoe nu verder?

12 juni 2021

Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt en wil na zijn ziekteverlof als eenling in de Tweede Kamer zitten. Hoe bedreigend is dit voor het CDA en wat zijn de kansen voor de voor zichzelf beginnende volksvertegenwoordiger?

De stap van Omtzigt hing al weken in de lucht. EW schreef op 8 mei: ‘Omtzigt staat op het punt het CDA te verlaten.’ Er was een diepe vertrouwensbreuk tussen hem en partijleider Wopke Hoekstra.

Lees meer over de uitgelekte notitie van Omtzigt over CDA: dit komt niet meer goed

Omtzigt voelde zich zwaar tekortgedaan. De maat is vol nu deze week een vinnige notitie uitlekte. Omtzigt schreef het stuk van 76 pagina’s voor een evaluatiecommissie van de partij. Hierin levert hij scherpe kritiek op Hoekstra en de rest van de partijtop.  Zaterdagmiddag 12 juni liet Omtzigt weten dat hij het stuk niet had gelekt, maar ‘nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden in het CDA te blijven functioneren’.

Daarmee geeft Omtzigt aan dat het explosieve stuk van 76 pagina’s nog maar een deel van zijn ongenoegen beschreef. Bovendien was het al moeilijk om door te gaan in het CDA en nu is dat helemaal onmogelijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.