Formatie Premium Corner

Mariëtte Hamer laat drie pannetjes pruttelen

16 juni 2021

Drie maanden na de verkiezingen doet kabinetsinformateur Mariëtte Hamer (PvdA) het rustig aan. Onderhandeld wordt er niet. De fractieleiders babbelen en mogen aantekeningen maken, maar ze krijgen – uit angst voor verdere verdeeldheid – geen stukken of cijfers mee. Politiek verslaggever Eric Vrijsen over de coalitievorming die nog maanden kan duren.

Kabinetsinformateur Mariëtte Hamer heeft drie pannetjes op het vuur en die laat ze voorzichtig pruttelen. In kringen van fractieleiders die geregeld bij haar op bezoek gaan, valt te beluisteren hoe behoedzaam zij te werk gaat.

Hamers eerste pannetje is het crisisbeleid: de maatregelen die op korte termijn moeten worden genomen om de economie en het land door de slotfase van de coronapandemie te loodsen. Dat is eigenlijk een taak van het demissionaire kabinet in samenspraak met de Tweede Kamer, maar Hamer hanteert het als beginpunt van overeenstemming.

Het tweede pannetje is het ‘herstelbeleid’ en dat gaat over maatregelen die bijvoorbeeld in het onderwijs moeten worden genomen om de opgelopen achterstanden in te halen. Hierbij wordt ook gesproken over moeilijke kwesties als de woningnood en andere beleidsterreinen waarvoor de oplossingen zich min of meer aftekenen, zodat er gaandeweg een richting ontstaat die ook in het latere Regeerakkoord kan worden aangehouden. Er is optimisme, want in plaats van ‘herstel’ wordt in de besprekingen de laatste dagen gesproken over ‘nazorg’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.