Verhaal van de Dag

Arnhemmer (73) stierf na pedojacht, Grapperhaus waarschuwt voor ‘cowboy-maatschappij’

13 november 2020

De 73-jarige man die stierf na een mishandeling in Arnhem is slachtoffer geworden van een zogenoemde pedojacht. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. Verantwoordelijk minister Ferdinand Grapperhaus noemt de dood ‘fout, helemaal verkeerd’. Het opjagen van vermeende pedofielen is een fenomeen dat de afgelopen maanden opnieuw aandacht krijgt. Onder meer nieuwe wetgeving zou het fenomeen hebben doen groeien.

De oud-docent Jan werd eind oktober in Arnhem op straat mishandeld. Later bezweek hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Op de mishandeling is in heel Nederland verontwaardigd en geschokt gereageerd. Na het overlijden van de man werd een herdenking in Arnhem georganiseerd, waar ook burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA) bij aanwezig was.

Marcouch zei toen tegen Omroep Gelderland: ‘Het is het verlies van een Arnhemmer, die ze in de wijk kenden als een goede buurman waar ze goede gesprekken mee voerden. Die moeten ze nu missen.’

Minderjarigen verdacht

Op de zaak werd een groot team van de politie gezet, 25 rechercheurs deden onderzoek naar de mishandeling. Vier minderjarige jongens worden uiteindelijk verdacht in de zaak. Dagblad De Gelderlander schreef donderdag over de eerste zitting bij de onderzoeksrechter. Daar bleek dat de man is mishandeld na een uit de hand gelopen jacht op pedofielen.

Volgens de krant had de man gereageerd op een oproep in een chatroom voor seksueel contact met een vijftienjarige jongen. Bewijs hiervoor ontbreekt, schrijft De Gelderlander. De oproep zou zijn geplaatst door de verdachte jongeren. Voorlopig mogen twee verdachten thuis het vervolg van de zaak afwachten, twee anderen blijven vastzitten.

Het fenomeen ‘pedojagen’ kreeg de afgelopen maanden vaker aandacht. In het televisieprogramma Danny op straat ging verslaggever Danny Ghosen in gesprek met mensen die jagen op vermeende pedofielen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De ‘pedojagers’ maken nepaccounts aan waarin zij zich voordoen als minderjarig persoon. Vervolgens proberen ze af te spreken met de personen die de ‘minderjarige’ via het account benaderen. Als het tot een afspraak komt, worden die personen geconfronteerd met hun gedrag en soms ook aangevallen.

Groeiend fenomeen

In De Telegraaf spreekt TNO-onderzoeker Arnout de Vries over een groeiend fenomeen. Volgens hem komt dat door de coronatijd, waarin ouders meer thuis zijn en zo eerder meekrijgen wat hun kinderen online doen.

De Vries noemt ook de Wet computercriminaliteit III. Sinds een jaar is die wet in werking. Daardoor is het strafbaar om je als pedoseksueel uit te laten en kinderen te benaderen. Zelfs als dat geen kind blijkt te zijn, maar een persoon die zich zo voordoet om op pedofielen te jagen. Voor die nieuwe wet was dat niet strafbaar, zegt De Vries in De Telegraaf. Volgens de onderzoeker zijn mensen die op pedofielen jagen al zeker tien jaar actief in Nederland.

Reactie minister

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) sprak vrijdagochtend zijn afschuw uit over het fenomeen. Volgens de minister moeten mensen naar de politie stappen als zij vermoeden dat iemand de wet overtreedt: ‘We leven niet in een cowboy-maatschappij.’

Volgens Grapperhaus doet Nederland het wereldwijd heel goed wat betreft de opsporing en vervolging door het Openbaar Ministerie. Het jagen op vermeende pedofielen en het recht in eigen hand nemen, is volgens hem niet nodig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.