Dag van de Scheiding

Rechter nauwelijks nog ingeschakeld bij scheidingen

11 september 2020Leestijd: 2 minuten

Vandaag, vrijdag 11 september, is de Dag van de Scheiding. Waarom gaan gehuwden uit elkaar en welke zorgen spelen er tijdens dat proces? De vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) liet onderzoek doen naar stellen die de afgelopen twee jaar zijn gescheiden. Steeds minder echtparen slepen elkaar voor de rechter. Ze lossen hun conflict liever via een mediator op.

De afgelopen twee jaar kwam er bij slechts 6 procent van de echtscheidingen een rechter aan te pas. In 2011 was dat nog 21 procent. Aangezien scheiden via de rechter een zeer stressvol proces is, schakelen zeven op de tien scheidende stellen externe hulp in. Daarvan kiest 41 procent voor begeleiding via een advocaat-mediator of mediator.

Waar kom ik te wonen?

Opvallend is dat met 40 procent de grootste zorg van de ondervraagden gaat over de huisvesting na een scheiding. De woningproblematiek staat boven de zorg over emotionele gevolgen voor de kinderen (35 procent) en hoe financieel rond te komen na de scheiding (33 procent). Vrouwen maken zich bij een scheiding het meest zorgen over huisvesting, terwijl mannen de emotionele gevolgen voor de kinderen als grootste zorg zien.

Meer ex-partners kiezen voor co-ouderschap

Ruim een op de drie scheidende stellen kiest voor een co-ouderschap, waarbij beide partners de zorg voor het kind of de kinderen delen. Dat was in 2011 nog 25 procent. Bijna de helft van de stellen die uit elkaar gaan, vinden dat gedeelde zorg het uitgangspunt moet zijn. Mannen zijn de grootste voorstanders van het co-ouderschap.

Redenen van scheiding

De drie belangrijkste redenen voor scheiden zijn dat partners uit elkaar zijn gegroeid, hun levensstijlen niet meer op elkaar aansluiten of het verdwijnen van de verliefdheid. De helft van de ondervraagden geeft aan zijn of haar scheiding op dezelfde manier af te handelen, mocht een scheiding zich opnieuw voordoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.