coronavirus

‘Zorgelijke’ stijging aantal coronagevallen, maar minder doden

08 september 2020Leestijd: 3 minuten

Het RIVM telde de afgelopen week 5.427 mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat zijn er bijna 2.000 meer dan de week ervoor. De toename komt deels doordat ook meer mensen een test hebben laten doen. Hoe staat het met de verspreiding van het virus in Nederland? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat zeggen de laatste RIVM-cijfers?

Met 5.427 positieve testen zijn de cijfers over het aantal coronagevallen in één week flink omhooggeschoten. Vorige week meldde het RIVM nog 3.597 nieuwe gevallen, een aantal dat vrijwel gelijk was aan dat van de week daarvoor (3.588).

De stijging is deels te verklaren doordat er meer tests zijn afgenomen. De afgelopen week waren dat er 180.182, de week daarvoor zijn 163.572 tests afgenomen. Toch is het percentage positieve test iets gestegen, van 2,2 procent naar 2,8 procent.

Voor scholen had het RIVM voorlopig goed nieuws: ‘Er is geen significante stijging te zien van het aantal patiënten die gerelateerd is aan de verspreiding op scholen.’ In de aanloop naar de opening van de scholen was er de vrees dat er clusters met besmettingen zouden ontstaan. Volgens het RIVM zijn er slechts enkele coronaclusters op scholen bekend en hebben daar ‘vooral volwassenen andere volwassenen besmet.’

OMT-lid en hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM Aura Timen vindt de toename van het aantal positieve coronatests zorgelijk, schrijft de NOS. Vorige week was Timen juist nog positief gestemd over het gelijk gebleven aantal positieve testgevallen.

2. Hoe is het op de intensive care-afdelingen?

De stijging van het aantal coronapatiënten vertaalt zich niet in meer ziekenhuisopnamen en sterfgevallen. Zowel het aantal opnamen als doden door het coronavirus is de afgelopen week afgenomen ten opzichte van een week eerder. Het RIVM registreerde via de GGD’s tussen 2 en 8 september 43 mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19, 14 minder dan een week eerder. Ook werden 17 doden bij het RIVM gemeld, waar dat een week eerder nog om 24 doden ging.

Op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen waren afgelopen week ook weinig nieuwe opnamen. Stichting NICE, die de IC-gegevens bijhoudt, registreerde 19 nieuwe opnamen. Er liggen nu 46 Nederlandse coronapatiënten op een IC-afdeling.

3. Kunnen de GGD’s de vraag naar coronatesten nog aan?

De druk bij de GGD’s loopt steeds meer op. De GGD’s organiseren de afname van testen en moeten de grote vraag ernaar verwerken. Op 67 van de 105 testlocaties kan de GGD de belofte om in 48 uur een test te zullen afnemen niet meer nakomen, meldt de NOS dinsdag.

Volgens GGD-directeur Sjaak de Gouw melden zich veel mensen die geen klachten hebben bij de teststraten. De GGD’s roepen op om alleen bij klachten een afspraak voor een test te maken. De Gouw zegt tegen de NOS dat door de toegenomen vraag ‘de wachttijd voor mensen in de zorg en het onderwijs en andere vitale beroepen steeds verder oploopt.’

4. Houden Nederlanders zich nog aan de regels?

Na het slechte voorbeeld dat minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) gaf op zijn bruiloft werd ervoor gevreesd dat Nederlanders de coronaregels niet meer serieus zouden nemen. Uit gedragsonderzoek van het RIVM onder ruim 60.000 Nederlanders blijkt dat veel mensen nog wel achter de regels staan, maar die zelf ook niet altijd meer naleven.

Lees meer over de zoektocht naar een vaccin: Bemoedigende ontwikkelingen in zoektocht naar vaccin

Zo heeft 90 procent van de ondervraagden wel eens boodschappen gedaan terwijl zij klachten hadden waarbij wordt geadviseerd thuis te blijven. Iets meer dan vier op de tien personen zijn met diezelfde klachten naar kantoor of een horecagelegenheid gegaan.

Zo’n 90 procent van de ondervraagden steunt de hygiënemaatregelen, zoals handen wassen en geen handen schudden. Meer mensen steunen de regel om thuis te werken: 68 procent kan zich daarin vinden, terwijl dat in juli bij een eerder onderzoek nog 58 procent was.

Van de ondervraagden heeft 49,8 procent vertrouwen in de aanpak van de overheid, 36 procent is neutraal en 13,9 is er negatief of zeer negatief over.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.