Rellen duiken op in meer steden: ‘Premier heeft gelijk dat dit losgeslagen tuig is’

18 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Politie houdt de wijk Kanaleneiland in de gaten op 14 aug 2020 - ANP

De ME heeft in Amersfoort maandagavond hard opgetreden tegen jongeren die overlast wilden veroorzaken in de stad. In Utrecht was het opnieuw raak en voor het eerst ging het mis in Delft. In talkshow OP1, noemde presentator Sophie Hilbrand de rellen maandagavond ‘even een beetje dollen’.

In Amersfoort was het onrustig nadat jongeren elkaar via Instagram hadden opgeroepen om te gaan rellen bij het beeld De Stier. Onder het motto ‘het wordt chaos’ werd aangekondigd dat er ‘dingen zouden worden opgeblazen’.

De politie was aanwezig met de organisatie van de Buurtvaders en de Amersfoortse jongerenwerkers. Zij hielden vanaf half zeven ’s avonds toezicht bij de rotonde met het beeld. Tegen half negen verzamelden zich steeds meer jongeren, ze scheurden rond op scooters en reden in auto’s claxonnerend over de rotonde. De sfeer werd in de loop van de avond zo gespannen dat de politie ertoe overging het gebied te ontruimen.

Verspreiding naar aangrenzende wijk

Groepjes jongens verspreidden zich daarop in de aangrenzende wijk Kruiskamp. Een jonge Amersfoorter werd gearresteerd, hij gooide met vuurwerk. Een agent raakte gewond bij de achtervolging van een jongen die vuurwerk naar omstanders wierp onder het afdak van pompstation Tango.

De burgemeester kondigde omstreeks half tien een noodbevel af voor een deel van Kruiskamp vanwege ‘grote wanordelijkheden’. De politie zette de ME in en veel agenten op mountainbikes en motoren. Met geluidswagens werd opgeroepen uit het gebied te vertrekken. ‘Wie daar niet aan voldoet, wordt aangehouden.’ Tegen tien uur was het rustig bij de rotonde.

Opnieuw onrust in Utrecht

Ook in een deel van de Utrechtse wijk Zuilen en in Hoograven in het Zuiden van de stad was het onrustig en was de ME met veel eenheden aanwezig. Jongeren gooiden onder meer met vuurwerk en er werd een scooter in brand gestoken. Er werd een noodbevel afgekondigd, voor een aantal straten in Zuilen en de rand van de wijk Ondiep, en niet veel later ook voor de omgeving van Hoograven. Op de Heemstedelaan bekogelden jongens de politie met stenen.

De ME voerde een charge uit en dreef de jongens uiteen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er enkele aanhoudingen gedaan en hebben de noodbevelen goed gewerkt. Iedereen die niet in de wijk woonde en toch de straat op ging, werd weggestuurd. Rond 01.00 uur ’s nachts keerde de rust terug.

Delft

In Delft zijn maandagavond vijf personen aangehouden rond het Poptahof. Agenten en jongerenwerkers zijn daar sinds een paar dagen extra aanwezig nadat in het weekend een oproep was gedaan om daar te gaan rellen. Ook zou zijn opgeroepen winkelcentrum De Hoven te plunderen. Volgens een politiewoordvoerster is het ‘relatief rustig gebleven’.

Lees ook het verhaal van Gertjan van Schoonhoven: Wat Nederland van het Deense ‘gettoplan’ kan leren

‘Drie mensen zijn aangehouden vanwege het afsteken van vuurwerk,’ zegt de woordvoerster. ‘Zij hebben een proces-verbaal gekregen. Twee mensen konden geen legitimatiebewijs laten zien.’ Volgens haar is na de aanhoudingen ‘alles rustig verlopen’. ‘Er werden geen groepen jongeren meer gezien.’

Wel brandde in de loop van de nacht een scooter uit. ‘Maar dit lijkt een eenmansactie. Ook dinsdag- en woensdagavond zullen jongerenwerkers en agenten in de wijk aanwezig zijn ‘om het gesprek aan te gaan’.

In Den Haag en Utrecht kwam het vorige week diverse keren tot ongeregeldheden, ook toen nadat jongeren op sociale media hadden opgeroepen om herrie te gaan schoppen.

Op1 uit de bocht

Een opvallende reactie kwam van OP1-presentator Sophie Hilbrand in een gesprek met Martin Sitalsing, hoofdcommissaris van de politie Midden-Nederland. ‘De premier heeft gelijk dat dit losgeslagen tuig is,’ zei Sitalsing. Doorgaans krijgen de jongens volgens hem een geldboete of een gedragsaanwijzing van het Openbaar Ministerie (OM), die betekent dat zij tijdelijk niet in een bepaald gebied mogen komen. Hieruit volgt een strafblad.

‘Is het niet een soort kat en muisspel, dat ze denken: even een beetje dollen,’ vroeg Hilbrand. ‘Bleef het maar bij dollen, er worden echt strafbare feiten gepleegd,’ reageerde Sitalsing. ‘Er wordt met stenen, dynamo’s en vuurwerk gegooid naar de politie. Dat is natuurlijk niet geen dollen, dus daar treden we hard tegen op.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."