Harddrugs

Na xtc-dealer wordt Nederland ‘keuken’ voor crystal meth

11 mei 2020Leestijd: 2 minuten

Mexicaanse drugsbendes lijken Nederland te hebben ontdekt als productielocatie voor het uiterst verslavende crystal meth. Het oprollen van een actief ‘lab’ in de Achterhoek kan helpen om zicht te krijgen op de bazen.

Wordt Nederland na xtc-dealer van de wereld nu ook hofleverancier van crystal meth? Vrijdag 8 mei werden in een boerenschuur in Drempt, een gehucht in de Achterhoek, drie mannen betrapt die bezig waren de drugs te maken. Dat één van de verdachten een Mexicaan is, lijkt een aanwijzing voor de groeiende aanwezigheid van Mexicaanse drugsbendes.

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een grootschalig ‘lab’ is opgerold voor crystal meth. Vorig jaar mei ging het om een ‘drijvende drugskeuken’ in een vrachtschip in Moerdijk. Drie Mexicaanse criminelen kregen voor hun rol vier jaar gevangenisstraf. Zij weigerden echter te vertellen wie hun opdrachtgevers waren.

Zombies

In Drempt ging het om een handelsvoorraad harddrugs van zo’n 10 miljoen euro. De illegale waar was bestemd voor de buitenlandse markt: in Nederland zijn vooralsnog weinig klanten voor de verwoestende partydrug. Crystal meth is extreem verslavend en verandert gebruikers binnen de kortste keren in zombies. De labs zijn bovendien brandgevaarlijk.

Mexicaanse drugsbendes zien Nederland als springplank naar Europa en wellicht Azië en Australië. De verbindingen over zee, door de lucht en over de weg zijn uitstekend. Ander voordeel zijn de relatief lage straffen.

Het afval van de (xtc-)labs wordt gedumpt in natuurgebieden en onlangs twee keer in Arnhemse woonwijken. De opruimkosten zijn voor de gemeenschap.

Om te voorkomen dat er steeds meer labs voor crystal meth worden ingericht, moet de recherche verder zoeken naar de opdrachtgevers op de achtergrond. Dat kost tijd en geld, maar er staat veel op het spel. Leegstaande schuren zijn aantrekkelijk voor drugsbendes. De eigenaren kijken in ruil voor enkele tienduizenden euro’s de andere kant uit.

Lijnen

Het is goed dat de politie weer een lab heeft opgerold, maar het is zaak om in kaart te krijgen hoe de lijnen lopen en kunnen worden gestopt. Het platteland in Zuid-Nederland is al één grote drugsschuur voor wiet en xtc. Straks is Nederland ook nog producent en hofleverancier van crystal meth. Dan heeft de drugsmaffia een nieuw lucratief verdienmodel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.