Premium Lock Xtc legaliseren is een buitengewoon slecht idee

17 december 2018Leestijd: 2 minuten
Xtc-gebruik kan leiden tot vaatkrampen en stolsels in het bloed. Foto: ANP.

Nu de strijd tegen drugsmisdaad weinig succesvol blijkt, pleit onder meer GroenLinks voor legalisering van xtc en een rol voor de overheid bij de productie van deze partydrug. Dat is een buitengewoon slecht idee, schrijft Bram Hahn.

GroenLinks en PvdA-burgemeester Paul Depla pleiten in de Volkskrant voor legalisering van xtc. Een stokpaardje van deze linkse partijen, waarvoor ze weer kansen zien nu de aanpak van drugsmisdaad door de overheid te weinig resultaat lijkt te hebben.

Drugslaboratoria zijn levensgevaarlijk

De frustratie van een burgemeester als Depla valt wel te begrijpen. Drugscriminelen lijken, zeker in Brabant en Limburg, vrij spel te hebben. Bij de productie van synthetische drugs als xtc worden grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen gebruikt. Drugslaboratoria zijn brandgevaarlijk, het chemisch afval wordt in de natuur gedumpt en de handel gaat geregeld gepaard met geweld en zelfs liquidaties. Ook worden lokale politici bedreigd als ze willen optreden tegen drugscriminaliteit.

Het antwoord van GroenLinks en Depla op de problemen: legaliseer de boel, dan is het niet meer crimineel en verdwijnen al die nadelen als sneeuw voor de zon. Dat is een bizarre omkering van de logica. We krijgen de crimineel niet te pakken, dus zeggen we gewoon dat zijn activiteiten niet strafbaar zijn: probleem opgelost.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw