Klimaatakkoord

Utrechtse VVD-fracties aan Wiebes: stel besluitvorming rond windmolens en zonneparken uit

08 april 2020Leestijd: 2 minuten

VVD-fracties in de provincie Utrecht willen uitstel van de besluitvorming over de Regionale Energietransitie. In dat proces is 1 juni een belangrijke, maar door de coronacrisis niet haalbare deadline, schrijven ze in een open brief.

Echte participatie van de bevolking is nu niet realistisch doordat openbare bijeenkomsten ‘onmogelijk’  zijn door de coronacrisis. Dat schrijven fractievoorzitters van VVD-fracties van 25 gemeenten, vier waterschappen en de Provinciale Staten in Utrecht. Bij de gemeenten ontbreekt alleen Lopik.

Gericht aan minister Wiebes

De VVD-volksvertegenwoordigers pleiten er daarom voor ‘te kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid en ons in staat te stellen meer tijd te nemen onze bewoners goed te kunnen betrekken bij de totstandkoming van de RES’. De brief is gericht aan het zogeheten Bestuurlijk Overleg Nationaal Programma Regionale Energie Strategie, dat woensdagmiddag over de kwestie vergadert. Ook is de open brief gericht aan  verantwoordelijk minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat.

Waar het om draait, is het zogeheten ‘concept-bod’ dat de dertig Nederlandse energieregio’s uiterlijk 1 juni moeten indienen bij het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie in Den Haag. In dat concept-bod staat de bijdrage die de energieregio in kwestie denkt te kunnen leveren aan de nationale klimaatdoelstellingen, vooral in de vorm van aantallen windturbines en zonneparken en de geschikte locaties daarvoor.

Het concept-bod staat dit voorjaar, vaak in april en mei, op de agenda van alle gemeenteraden, Provinciale Staten, en Algemeen Besturen van de waterschappen. Volgend jaar, uiterlijk 1 maart, moet dan het definitieve ‘bod’ komen. Het Nationaal Programma in Den Haag erkent dat het ‘democratische en participatieve proces’ rond de RES door corona her en der ‘onder druk staat’. Anderzijds zijn tien van de dertig regionale concept-boden al ingediend. ‘Het zijn gemengde geluiden. Sommige regio’s willen door, andere niet,’ aldus een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.