Verhaal van de dag

Drugscrimineel Van Laarhoven vrijgelaten en onderweg naar Nederland

16 januari 2020Leestijd: 4 minuten

De Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) is in Thailand vrijgelaten uit de gevangenis en donderdag om 6.15 uur Nederlandse tijd in Bangkok op het vliegtuig gezet naar Schiphol.

Van Laarhoven werd vijf jaar geleden in Thailand tot 103 jaar celstraf veroordeeld wegens het witwassen van de inkomsten van zijn coffeeshops in Tilburg en Den Bosch. Op grond van de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) moet Van Laarhoven in Nederland nog zeventien maanden zitten. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zijn straf omgezet naar tien jaar en acht maanden, met aftrek van zijn detentie in Thailand.

Lees over zijn spectaculaire criminele leven: Johan van Laarhoven, 103 jaar in cel om witwassen

In augustus 2019 reisde minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid naar Bangkok om daar bij de premier en zijn ambtgenoot te pleiten voor de overdracht van Van Laarhoven en diens Thaise echtgenote Tukta. De Tweede Kamer had bij Grapperhaus op ‘maximale inspanning’ aangedrongen om de twee naar Nederland te halen. In maart 2019 had de Nationale Ombudsman in een rapport gezegd dat het Openbaar Ministerie fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar Van Laarhoven door de Thaise overheid te informeren over diens drugshandel.

‘Heel blij dat hij uit zijn hel is verlost’

Frans van Laarhoven (61), de oudere broer van Johan, zei vanmorgen tegen Elsevier Weekblad dat ‘Johan heel blij is dat hij uiteindelijk uit zijn hel is verlost. Tukta zit nog wel vast in Bangkok. Johan zei mij vorige week: “Hoe kan ik de kinderen recht in de ogen kijken dat hun moeder er niet bij is?” Zij heeft niets misdaan en is niet eens verdachte.’

Omdat Tukta de Thaise nationaliteit heeft, komt zij niet in aanmerking voor een beroep op de WOTS. Grapperhaus heeft de advocaten van Van Laarhoven verzekerd dat hij nog steeds bezig is ook voor haar te pleiten.

De advocaten – Gerard Spong, Sydney Smeets en Geert-Jan en Carry Knoops – willen dat Van Laarhoven vanavond na aankomst op Schiphol eerst onderzocht wordt in het AMC. Door zijn verblijf in de Thaise gevangenis is Van Laarhoven fysiek en psychisch gesloopt. ‘Hij moet eerst herstellen,’ zegt broer Frans. ‘Daarna zien we wel verder.’

Minister Dekker: serieus kijken naar gratieverzoek Van Laarhoven

Een van de advocaten van Johan van Laarhoven, Geert-Jan Knoops, heeft donderdag laten weten dat hij een gratieverzoek heeft ingediend bij minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD). Volgens Dekker zal daar ‘serieus naar gekeken’ worden, maar daarop wil de minister verder nog niet vooruitlopen. ‘Het staat iedere gevangene vrij een gratieverzoek in te dienen. Daar wordt altijd serieus naar gekeken, dat zullen we hier ook doen.’

René van Rijckevorsel over de inspanningen van Grapperhaus: Minister bewijst strijd tegen drugscriminaliteit geen dienst

Dekker vervolgt dat Van Laarhoven niet op een ‘bijzondere behandeling’ hoeft te rekenen omdat hij jaren in Thailand gevangen heeft gezeten: ‘In principe is er nu sprake van een normale Nederlandse gevangene.’

OM: Van Laarhoven moet restant straf in Nederland uitzitten

Als het aan justitie ligt, moet de voormalige hasjdealer ‘gewoon’ de rest van zijn straf uitzitten. ‘De man zal het restant van zijn straf, dat door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is omgezet naar Nederlandse maatstaven, uitzitten in een Nederlandse cel,’ schrijft het Openbaar Ministerie (OM) op zijn site. Het strafmaximum voor de delicten waarvoor hij wordt vervolgd, is tien jaar en acht maanden. Omdat Van Laarhoven al vijfenhalf jaar heeft uitgezeten in Bangkok, zou hij in dat geval nog ruim vijf jaar de gevangenis in moeten. Wel komt hij in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling, waardoor een celstraf van ongeveer twee jaar zou overblijven.

Maar daarmee zou de kous niet af zijn: Van Laarhoven hangt ook nog een witwaszaak boven het hoofd. Het OM schrijft dat hij een van de hoofdverdachten is in een strafrechtelijk onderzoek naar de financiering van de coffeeshops van The Grass Company. ‘Het onderzoek richt zich onder meer op belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van meer dan 20 miljoen euro,’ aldus het OM. ‘Binnenkort wordt de voormalig Tilburger als verdachte verhoord in de lopende strafzaak.’

Diverse Tweede Kamerleden hebben inmiddels gereageerd op de terugkeer van Johan van Laarhoven. Vera Bergkamp (D66), die zich heeft ingezet om Van Laarhoven uit de Thaise cel te krijgen, spreekt op Twitter van een ‘bijzonder moment’:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fractievoorzitter Henk Krol van 50PLUS is eveneens tevreden met de terugkeer van de drugsdealer en prijst Bergkamp. ‘In goede samenwerking hebben we dit voor elkaar kunnen krijgen,’ schrijft hij op Twitter:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.