nederland

Met 103 moorden tot nu was laagterecord 2018 geen toeval

17 december 2019

In 2019 zijn tot op heden 103 moorden gepleegd, zo blijkt uit de voorlopige moordlijst gebaseerd op doorlopend onderzoek van Elsevier Weekblad. Daarmee ligt het moordcijfer op het niveau van 2018. Dat jaar eindigde de teller op 106, een laagterecord sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden in één jaar te registreren.

Goed nieuws: er zijn dit jaar opnieuw minder moorden gepleegd dan we jarenlang gewend waren. Per 17 december 2019 zijn het er 103. Met nog twee weken te gaan, is het laagterecord van 2018 in zicht.

Het beeld is voor veel mensen anders, zeker als er weer een liquidatie is gepleegd. Inclusief de recente liquidatie van Rachid Kotar op 12 december in Amstelveen zijn dit jaar voor zover bekend tot nu toe vijftien liquidaties gepleegd. In 2010 waren dat er nog twintig. Gemiddeld zijn er tussen 2000 en 2018 volgens de onderzoeksafdeling van het ministerie van Justitie 26,5 liquidaties gepleegd. Ook hier lijkt dus sprake van een daling.

De moord op de 44-jarige advocaat Derk Wiersum op 18 september in Amsterdam is één van de schokkendste zaken van 2019. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in het proces tegen de afgelopen zondagnacht in Dubai aangehouden crimineel Ridouan Taghi.

Een andere spraakmakende zaak was de schietpartij in een Utrechtse tram op 18 maart. De 37-jarige Gökmen Tanis schoot in het wilde weg en maakte vier dodelijke slachtoffers. Zijn actie had alles weg van een terroristische aanslag. Volgens gedragsdeskundigen is hij zwakbegaafd en verminderd toerekeningsvatbaar.

Verward

Ook de drie moorden door de 27-jarige verwarde student Thijs H. in de Scheveningse Bosjes en op de Brunssummerheide begin mei zorgden voor grote opschudding. Na de eerste moord had H. zich in een ggz-kliniek in Maastricht gemeld, maar hij liep weg en stak vervolgens nog eens twee passanten dood.

Het hoge aantal levensdelicten door ‘verwarde personen’ blijft zorgwekkend: tot nu toe zijn het er achttien, bijna 18 procent van het totaal. Jarenlang ging het om zo’n 10 procent, maar dat percentage stijgt. Die toename is deels het gevolg van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg.

Geen toeval

De voorlopige conclusie over 2019 luidt dat het laagterecord van 2018 geen toeval is. Onder meer de vergrijzing speelt een rol bij de gestage daling van het moordcijfer: ouderen plegen minder geweld en vertonen zich bijna niet in het uitgaansleven. Ook de veranderde levensstijl speelt een rol. Door het massale gebruik van smartphones en snel internet zoeken mensen hun vermaak steeds vaker binnenshuis en lopen daardoor minder risico.

De meeste moorden zijn ook dit jaar gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen tot nu toe zestien slachtoffers, in Den Haag tien en in Rotterdam negen. De meeste doden vielen zoals altijd door steken en schieten.

Na het laagterecord van 2018 lijkt sprake van een nieuwe balans rond 105 moorden per jaar. In de jaren negentig lag het gemiddelde met 250 moorden veel hoger – met een uitschieter in 1995 van 281. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar. Ruwweg 80 procent van de zaken wordt opgelost.

Iets hoger

De moordlijst van 2019 is een voorlopige. Van nog niet alle zaken is de toedracht duidelijk. Daardoor kunnen er nog mutaties optreden. Het  moordcijfer van 2018 ligt inmiddels mogelijk iets hoger dan 106. De 52-jarige kapster Miranda Zitman, van wie begin dit jaar lichaamsdelen werden gevonden in Amsterdam en Soest, is op 27 december 2018 vermoord. In november 2019 kreeg een man acht jaar cel voor een fatale verkeersruzie op de A10 in december 2018 waarbij twee motorrijders omkwamen. Volgens het Gerechtshof was sprake van doodslag.

Begin 2020 publiceert Elsevier Weekblad een uitvoerige analyse van de volledige moordlijst van 2019.

Moordlijst 2019 – totaal: 103

 

JANUARI: 11

Losser (Lepelaarstraat)

In hun huis steekt de 43-jarige Bosnische Anela J. haar 39-jarige Poolse partner Damian Osip dood. Zij hadden twee dochters. Het OM eist 6 jaar en tbs, maar de zaak wordt voor nader onderzoek aangehouden.

1-1 Rotterdam (Nieuwe Binnenweg)

Bij een kroegruzie schiet de 25-jarige Silfano M. de 32-jarige rapper Feis (Faisal Mssyeh) dood.

8-1 Den Haag (Netscherstraat)

Op straat schiet een 51-jarige man een 48-jarige man dood en meldt zich daarna bij de politie.

13-1 Amsterdam (Van Reigersbergenstraat)

De 29-jarige Roderick Leta overlijdt in het ziekenhuis na een steekpartij op straat. In april erkent de 21-jarige Afghaan Ahmad P. dat hij betrokken was bij een ruzie met het slachtoffer. Zijn dna zat onder meer op een mes waarvan hij het foedraal thuis had liggen. De verdachte legt  wisselende verklaringen af.

16-1 Amsterdam (Werengouw)

Een 43-jarige man overlijdt aan de verwondingen die hij twee dagen eerder thuis opliep. Zijn 57-jarige partner is verdachte.

17-1 Den Haag (Weimarstraat)

Op straat is de 25-jarige Björn Amattarmoedji neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Een 27-jarige verdachte is aangehouden.

23-1 Amsterdam (Chestertonlaan)

De 35-jarige mevrouw Zaher is op straat neergestoken en overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis. Een 43-jarige man is aangehouden.

24-1 Meerlo (’t Karrewiel)

In een caravan op een camping slaat de 38-jarige Patrick de B. de even oude Ramon Linders dood en steekt het verblijf daarna in brand. De mannen waren verwikkeld in een ruzie over een ex. De verdachte beroept zich op noodweer: het slachtoffer zou hem met een mes hebben aangevallen.

28-1 Doornenburg (De Blauwe Hoek)

In een appartement ligt het lijk van een 58-jarige man. Buiten het huis is zijn 58-jarige vrouw aangehouden.

28-1 Bunschoten-Spakenburg (Medemblikker Span)

De 37-jarige Melvin N. slaat zijn 62-jarige moeder zo hard dat zij twee weken later overlijdt. De man is schizofreen en was voorwaardelijk vrij uit een inrichting. Het OM spreekt van doodslag. De man krijgt tbs met dwangverpleging.

30-1 Kaatsheuvel (Jan de Rooijstraat)

Voor haar huis overlijdt de 64-jarige Cory. Elders is haar 28-jarige zoon aangehouden. Tijdens een psychose sloeg hij zijn moeder dood omdat hij dacht dat ze hem behekste met een voodoopop. De dag voor de moord had hij zich bij de ggz gemeld, maar de crisisdienst had geen plaats. Vonnis conform de eis tbs.

FEBRUARI: 7

5-2 Nijmegen (Zonstraat)

In haar huis is een 74-jarige vrouw doodgestoken. Haar 50-jarige inwonende zoon bekent.

11-2 Oss (Anna Bijnsstraat)

De 43-jarige Turk Hakan Zatsun is op straat doodgeschoten. Hij had een schoonmaakbedrijf. Later die dag is zijn zakenpartner aangehouden. Die pleegt zelfmoord.

19-2 Den Haag (Mariottestraat)

In hun huis steekt de 30-jarige Poolse Agnieszka G. haar 30-jarige vriend Pawel Kwasniewski neer. Hij overlijdt in het ziekenhuis.

23-2 Oss (Lisztgaarde)

In een vrijgezellenflat is een 63-jarige man gedood, vermoedelijk bij een roofoverval. Twee maanden later worden twee Polen van 26 en 37 jaar in hun geboorteland aangehouden.

24-2 Utrecht (Europaplein)

De 23-jarige Dunja Lachnachi overlijdt vier dagen nadat ze is geschopt en gestompt. Het OM verdenkt haar 24-jarige partner Lorenzo S. van doodslag.

28-2 Leens (Van der Munniklaan)

Een 23-jarige Eritrese overlijdt in haar keuken. Ze was vier maanden zwanger en bleek te zijn gewurgd. Haar 30-jarige man Mehari Tekle M. dacht dat ze vreemdging. Het stel had twee kinderen van vijf en anderhalf jaar. Het OM eist 12 jaar wegens dubbele doodslag. Vonnis: 14 jaar.

MAART: 6

15-3 Rotterdam (Maasstadweg)

In het Maasstad Ziekenhuis steekt de 41-jarige Nirmal Kumar B. zijn achtjarige dochtertje dood.

18-3 Utrecht (24 oktoberplein)

In een tram schiet de 37-jarige Gökmen Tanis drie mensen dood: de 19-jarige Roos Verschuur, de 49-jarige Rinke Terpstra en een 28-jarige man van wie de identiteit niet bekend wordt genaakt. Dat laatste geldt ook voor het vierde slachtoffer, een 74-jarige man, die later overlijdt. Bij de schietpartij vallen ook vijf gewonden.

20-3 Rotterdam (Oranjeboomstraat)

Op straat is een 46-jarige man doodgeschoten toen hij een tabakswinkel verliet. Een 23-jarige man is aangehouden.

APRIL: 5

2-4 Mijdrecht (Landsherenstraat)

In haar woning is de 45-jarige Deborah Smeets, een alleenstaande moeder van twee kinderen, doodgeschoten. Ze was juridisch medewerker bij de rechtbank in Amsterdam. Haar 54-jarige ex wordt de volgende ochtend in Wilnis gevonden. Hij heeft zelfmoord gepleegd. De man is niet de vader van de kinderen en was in februari vrijgesproken van stalking. Uit forensisch onderzoek blijkt dat hij in Mijdrecht was geweest. Er is geen andere verdachte in beeld gekomen.

5-4 Eindhoven (Beukenlaan)

Op straat is de 54-jarige ‘Lange Frank’ Kerssens neergeschoten, een bekende van de politie. Hij overlijdt later die ochtend in het ziekenhuis.

8-4 Breda (Sparreweg)

De 49-jarige Ger van Zundert is in zijn garage vastgebonden en in brand gestoken. Hij  overlijdt de volgende dag. Het zou gaan om een geldruzie met een voormalige zakenpartner. Deze 51-jarige Janie H. meldt zich bij de politie. Volgens zijn raadsman is hij ‘psychisch instabiel’.

21-4 Eindhoven (Methusalemplein)

Een 71-jarige vrouw uit Maarheze ligt dood in de flat van haar 40-jarige zoon. Die belt zelf de politie en geldt als verdachte.

21-4 Lelystad (Rode Klif)

In zijn woning ligt het lijk van een 72-jarige man, een ex-tbs’er. De 48-jarige ex-tbs’ er Jan van K. en de 35-jarige tbs’er Michael B. worden verdacht van een roofmoord. De drie mannen kenden elkaar uit de tbs-kliniek in Almere.

MEI: 10

2-5 Amsterdam (Hoptille)

De 24-jarige Shaquille Goedhart overlijdt in het ziekenhuis aan zijn verwondingen na een schietpartij op straat. De 27-jarige Rivelino V. zou hem naar de flat hebben gelokt. Daar is het slachtoffer volgens het OM beschoten door de 29-jarige Badr K. en nog iemand.

4-5 Den Haag (Galgenpad)

In de Scheveningse Bosjes ligt het lijk van een 56-jarige wandelaarster, de Japanse Etsuko.

7-5 Heerlen (Brunssummerheide)

In het natuurgebied worden de lijken gevonden van een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man. Beiden lieten hun hond uit. De zaak blijkt verband te houden met die op 4 mei. De 27-jarige Thijs H. is aangehouden. Na de eerste moord had hij zich gemeld bij een ggz-kliniek in Maastricht, maar was daar weer weggelopen.

14-5 Groningen (Jaagpad)

De 27-jarige jogger Hidde Bergman is doodgestoken. In juni is de 26-jarige Arubaan Milton T. aangehouden. De man zat vast voor vernieling en zou verward zijn.

18-5 Amsterdam (Rembrandtplein)

In een parkeergarage is de 25-jarige overvaller Orpheo Gefferie doodgeschoten bij een ruzie om een parkeerkaart. Vermoedelijke schutter is de 20-jarige Erxinio L., een bekende van de politie.

21-5 Den Haag (Frambozenstraat)

De 37-jarige Indiase Sharmila wordt dood in haar huis gevonden. Haar man is met hun tweeling naar India gevlucht.

24-5 Oostkapelle (Veldzigt)

In haar appartement ligt een 78-jarige dode vrouw. Een 56-jarige buurman belt twee uur later de radio dat hij gepest werd. Hij is aangehouden.

26-5 Almere (Markerkant)

Op de parkeerplaats van een bouwmarkt slaat de Antilliaan Gershwin V. zijn 38-jarige buurman Patrick Erkamps met een knuppel. Die overlijdt aan zijn verwondingen.

30-5 Utrecht (Kanaalstraat)

Bij een ruzie is een 44-jarige man doodgeschoten. De schutter weet achter op een scooter te ontkomen, maar zou zijn aangehouden.

JUNI: 6

7-6 Almere (Messiaenplantsoen)

In een flat ligt een dode vrouw. De 40-jarige Kamil O. is ter plaatse aangehouden. Hij zou haar hebben gewurgd.

13-6 Den Bosch (Marco Polostraat)

Een man meldt zich bij de politie en zegt dat hij in hun huis zijn vrouw heeft doodgestoken. Het zou gaan om een Marokkaans stel.

17-6 Amsterdam (Papaverweg)

Op straat is de Turkse thaibokstrainer Saban Berk (57) doodgeschoten.

17-6 De Groeve (Driehoekskamp)

In hun huis ligt het lijk van de 59-jarige Marion. Haar man Peter (56) zou haar hebben gewurgd.

22-6 Westdorpe (Sint Anthoniekade)

In een weiland bij de Belgische grens ligt een naakte vrouw. Ze is tussen de 50 en 65 jaar en zwaar toegetakeld. Het slachtoffer is vermoedelijk elders doodgeschoten.

27-6 Assen (Rolderstraat)

Een 32-jarige Antilliaan overlijdt aan de gevolgen van een schietpartij. Zijn 23-jarige broer zegt dat hij per ongeluk schoot.

JULI: 14

2-7 Rotterdam (Homerusstraat)

In haar huis is een 49-jarige vrouw doodgestoken. Verdachte is haar ex, een getinte man met dreadlocks.

3-7 Amsterdam (Plein ’40-’45)

De 22-jarige Bilal Bichr overlijdt na een steekpartij een dag eerder op de markt. Een 33-jarige verdachte is aangehouden. De twee mannen kenden elkaar.

3-7 Hellevoetsluis (Rijksstraatweg)

Een 26-jarige Roemeen overlijdt anderhalve week na een steekpartij. Een 36-jarige landgenoot is die 22ste juni aangehouden.

3-7 Rotterdam (Westkousdijk)

De 25-jarige Kaapverdiaan Gino Oliveira overlijdt drie dagen nadat hij op de achterbank van een Fiat Punto is neergeschoten. De 22-jarige Aldijr M. is aangehouden in Italië.

4-7 Houten (Schonenburgseind)

In een geparkeerde auto is de 55-jarige crimineel Rob van Eijck op de bijrijdersstoel doodgeschoten. De schutter vlucht weg op een scooter.

5-7 Amsterdam (Warmoesstraat)

Bij een ruzie op straat steekt de 49-jarige Glen S. uit Almere de 29-jarige Antilliaanse hosselaar Jurick Felipa dood.

5-7 Vlaardingen (Van der Waalsstraat)

De 43-jarige Zacharias Monteiro doodt zijn 38-jarige vrouw Alexandra Lodder en pleegt daarna zelfmoord door hun huis op te blazen. De man werkte bij de marechaussee. Het stel had twee kinderen.

10-7 Kerkrade (Erensteinerstraat)

In haar huis steekt de 52-jarige Antilliaan Roberto H. zijn 42-jarige Antilliaanse ex-vriendin Reagan Perez dood. H. had in 1994 een moord gepleegd in Alkmaar. Daarvoor kreeg hij 7 jaar en tbs. De voorwaarden waren net opgeheven.

13-7 Breda (Haven)

Op straat is de 28-jarige Berry van Gool neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bekent.

16-7 Leeuwarden (Gerbrandyweg)

De 73-jarige Chinese huurbaas Rong Kun Liu is door een misdrijf omgekomen. Een 25-jarige Chinese huurder is aangehouden. Mogelijk een roofmoord.

16-7 Vlaardingen (Van ’t Hoffstraat)

In haar woning is de 25-jarige Lisa neergestoken. Ze overlijdt in het ziekenhuis. In de buurt wordt haar 28-jarige ex-vriend Glenn A. opgepakt. Het stel gebruikte drugs en gaf overlast.

20-7 Nijmegen (Nieuwe Ubbergseweg)

Een 53-jarige Pool zou zijn doodgeslagen bij een vechtpartij. Later is in Rotterdam een 32-jarige verdachte aangehouden.

20-7 Nigtevegt

In het water van het Amsterdam-Rijnkanaal drijft het lijf van de 43-jarige Albanees Festim Lato.

21-7 Amsterdam (Kraaiennest)

Op straat is de 33-jarige Antilliaanse crimineel Inchomar Balentien doodgeschoten.

AUGUSTUS: 6

4-8 Den Haag (Van Diesenstraat)

In haar woning is een 62-jarige vrouw om het leven gebracht. Haar 31-jarige zoon is verdachte.

8-8 Amsterdam (Hogevecht)

Op straat is de 28-jarige Julian Curiel neergeschoten. Het slachtoffer van Antilliaans-Ghanese afkomst overlijdt in het ziekenhuis.

8-8 Den Haag (Jacob Schorerlaan)

Op straat is een 38-jarige man bij een ruzie neergestoken. Hij overlijdt in het ziekenhuis. Verdachte is een zeventienjarige jongen. Die zou zich hebben bemoeid met een ruzie tussen het slachtoffer en diens bejaarde vader.

14-8 Apeldoorn (Kayersdijk)

Een achttienjarige automobilist zou na een ruzie een 26-jarige man opzettelijk hebben aangereden. Het slachtoffer overlijdt in het ziekenhuis.

19-8 Breda (Bilderdijkstraat)

In haar ouderlijk huis overlijdt de vijftienjarige Megan na een steekpartij. Haar zestienjarige vriendje – een klasgenoot – meldt zich bij de politie.

27-8 Den Haag (Uilebomen)

De 47-jarige Arubaan D’Angelo is doodgestoken. Een 24-jarige vrouw en een negentienjarige man zijn later aangehouden. De vrouw is vrijgelaten.

SEPTEMBER: 12

4-9 Amsterdam (Florijn)

De achttienjarige rapper Jay-Ronne Grootfaam overlijdt in het ziekenhuis aan de steekwonden die hij een dag eerder opliep. Na uitdagende ‘drillraps’ kwam het tot een confrontatie tussen twee  rapgroepen. Grootfaam en de twintigjarige Yamanney A. bedreigden elkaar met een machete. Daarop stak de achttienjarige Alexio F. het slachtoffer van achteren neer.

9-9 Dordrecht (Heimerstein)

In hun huis schiet de van oorsprong Arubaanse politieman Wendell C. (35) zijn twee dochtertjes van twaalf en acht jaar dood en verwondt zijn 28-jarige vrouw Mayori ernstig. Daarna pleegt hij zelfmoord. Zijn vrouw overlijdt in het ziekenhuis. Het stel zou in scheiding liggen.

 9-9 Rotterdam (Abraham van Rijckevorselplein)

Bij een ruzie op het metrostation steekt een twintigjarige man een leeftijdgenoot uit Lekkerkerk dood.

11-9 Ermelo (Magnoliastraat)

In haar woning is de 57-jarige Anna Marie Kamphuis gedood. Haar 61-jarige man Freek den T. is verdachte. Eerder die avond had de vrouw de politie gebeld dat ze zich niet veilig voelde.

11-9 Haarlem (Rudolf Steinerstraat)

In een uitgebrande flat ligt een dode, zwangere vrouw. Haar 44-jarige man is aangehouden. Hij zou de brand hebben aangestoken.

17-9 Den Haag (Paardenbergstraat)

Op het terrein van een Turks-islamitisch gebedshuis is vlak voor een rouwplechtigheid een 44-jarige man doodgestoken, de neef van de overledene. Een 36-jarige man raakt gewond. De dader vlucht.

18-9 Amsterdam (Imstenrade)

Op straat is de 44-jarige advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Hij was de raadsman van kroongetuige Nabil B. in de zaak tegen de half december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi.

18-9 Amsterdam (Langbroekdreef)

In zijn auto is de 32-jarige ex-profvoetballer Kelvin Maynard doodgeschoten, vermoedelijk een afrekening na een ripdeal. Twee mannen vluchten op een zwarte scooter. Later arresteert de politie drie verdachten.

25-9 IJzendijke

Een man overlijdt in het ziekenhuis nadat hij bij een ‘healing’ onwel is geworden na gebruik van hallucinerende middelen. Een 36-jarige man is aangehouden.

29-9 Den Haag (Hogezijde)

De Turkse Özgür Yildiz (39) ligt dood in huis. Ze had twee jonge kinderen. Haar 41-jarige ex-man is aangehouden. Hij droeg een enkelband.

OKTOBER: 14

Steenbergen (Schansdijk)

De politie denkt dat de 56-jarige Belg Johan van der Heyden begin oktober is vermoord, maar zijn lijk is nog niet gevonden. De 30-jarige Nicky S. zou hem hebben vermoord. De verdachte was lid van de verboden motorclub Satudarah. Zijn Belgische vriendin Wanda van R. is medeverdachte.

1-10 Duivendrecht (Buitensingel)

Bij volkstuintjes is de 34-jarige Egyptische kapper Seif Ahmed in zijn auto doodgeschoten. Op de achterbank zat zijn dochtertje van veertien maanden. Later houdt de politie een 44-jarige verdachte aan.

5-10 Geleen (Doctor Ariënsstraat)

In een huis is een 38-jarige man onder verdachte omstandigheden overleden. Drie Polen worden verdacht: twee mannen van 53 en 60 en een vrouw van 60.

12-10 Winkel (Narcislaan)

In een huis ligt het lijk van een 40-jarige vrouw. Een verdachte van 39 is aangehouden.

14-10 Den Haag (Zwartsluisstraat)

In een huis ligt het lijk van een 51-jarige man. De doodsoorzaak is onduidelijk. Wel is een verdachte van 32 aangehouden.

19-10 Diemen (Martin Luther Kinglaan)

In een huurhuis zijn de 32-jarige Braziliaanse Patricia de Oliveira Santos en haar ongeboren zoontje gedood. De 48-jarige Dennis van E. wordt verdacht van doodslag en illegale abortus. Hij is financieel expert en pensioendeskundige.

21-10 Hengelo (Julianalaan)

In hun huis liggen de lijken van het echtpaar Ab en Geeke Meenink (62 en 59). Hun jongste, nog thuiswonende zoon Leon meldt zich gewond in het ziekenhuis in Doetinchem en is aangehouden.

21-10 Purmerend (Burgemeester D. Kooimanweg)

In een huis is een 30-jarige man gedood. Verdachte is een 33-jarige man.

23-10 Amsterdam (Hugo de Grootplein)

In zijn pizzeria is de 49-jarige Serviër Goran Savic doodgeschoten. De kogels waren vermoedelijk bestemd voor Jovan Durovic, een bekende crimineel. Die raakt bij de aanslag gewond. Drie kwartier later is in de mogelijke vluchtauto een verdachte aangehouden. In de auto lag een vuurwapen.

26-10 Amsterdam (Jacob Kransstraat)

Op straat is de 29-jarige Brennan Dalfour doodgeschoten. Het slachtoffer komt uit een bekende criminele familie.

26-10 Groningen (Gedempte Zuiderdiep)

In de vroege ochtend zijn in de Pathé-bioscoop de 56-jarige Marinus en de 55-jarige Gina gedood, twee schoonmakers uit Slochteren. De 33-jarige verdachte Ergün S. is later die dag aangehouden. Hij was in beeld bij de ggz.

NOVEMBER: 7

Rotterdam (Putsebocht)

In zijn auto is de 30-jarige Antilliaan Enchi Alberto doodgeschoten. De schutter rent weg. Later arresteert de politie een 33-jarige man, maar hij is weer vrijgelaten. Een 32-jarige man geldt nog wel als verdachte.

17-11 Dordrecht (Pearl Buckerf)

In zijn huis steekt John D. (39) zijn 64-jarige schoonvader en werkgever Bertus Bloos bij een ruzie dood.

17-11 Heerlen (Dommelstraat)

In zijn huis steekt Jeffrey zijn 26-jarige broer Rick van de Ven neer. Die overlijdt in het ziekenhuis.

18-11 Rotterdam (Klencke)

In een flat voor begeleid wonen is een man doodgestoken. De politie arresteert een 50-jarige medebewoner.

26-11 Hendrik Ido Ambacht (Perengaarde)

In een flatappartement ligt het lijk van de 23-jarige Iraanse Negar Karooji. Haar 28-jarige Iraanse man zou haar hebben gewurgd.

26-11 Bergen (Limburg, Roefsstraat)

De 58-jarige heer Schwartz komt in zijn huis om bij een misdrijf.

28-11 Eindhoven (Fuutlaan)

Achter een pand ligt het lijk van de 31-jarige Antilliaan Ferdi Mathilda.

DECEMBER: 5

4-12 Weert (Kazernelaan)

Een 25-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum is het slachtoffer van een misdrijf. Een 29-jarige asielzoeker is aangehouden.

5-12 Amsterdam (Waterlandplein)

In haar huis is een vrouw doodgestoken. Elders is een man aangehouden. Vermoedelijk een conflict in de relatiesfeer.

5-12 Rotterdam (Cromme Meth)

Op straat is een 35-jarige man doodgestoken. Een man van 40 is aangehouden.

12-12 Amstelveen (Escapade)

De 39-jarige Raichid Kotar wordt doodgeschoten als hij voor een sportschool zijn zoontje op de achterbank van zijn gepantserde BMW zet. De vluchtauto wordt even later uitgebrand aangetroffen in Duivendrecht.

16-12 Hoofddorp (Markenburg)

Bij een pinautomaat is een man van 64 jaar doodgestoken. Twee mannen slaan op de vlucht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.