Nederland hoeft IS-vrouwen niet terug te halen: ‘Fantastisch’

22 november 2019Leestijd: 2 minuten
Een vrouw met kinderen in het kamp Al-Hol in Noordoost-Syrië - AFP

Nederland hoeft IS-vrouwen en hun kinderen die in kampen in Noord-Syrië zitten, toch niet terug te halen. Het gaat om een politieke kwestie en is daarom geen zaak voor de rechter, oordeelde het gerechtshof vrijdag in Den Haag.

Het hof haalt hiermee een streep door de uitspraak van de rechtbank begin vorige week.

Het kort geding was aangespannen namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in de kampen Al-Hol en Al-Roj in het noorden van Syrië. Ze willen dat Nederland zich inspant hen uit de ‘erbarmelijke’ omstandigheden te bevrijden.

Gang naar Hoge Raad wordt overwogen

Na het vonnis barstten volgens het ANP meerdere familieleden van de vrouwen in huilen uit. Na de uitspraak van de rechtbank waren ze hoopvol dat ze hun kinderen en kleinkinderen snel terug zouden zien. De advocaat van een aantal van hen liet direct na afloop weten ‘extreem teleurgesteld’ te zijn. Hij weet nog niet of ze naar de Hoge Raad stappen, de cassatiebeslissing zal binnenkort genomen worden.

Lees ook de column van Philip van Tijn: Uitreizigers die een tweede kans willen? Brutaliteit ten top!

De rechter oordeelde begin vorige week in een kort geding dat de Staat er per direct alles aan moest doen om op korte termijn de kinderen naar Nederland te halen. Voor de terugkeer van de IS-vrouwen zelf hoefde de Staat zich niet in te zetten, oordeelde de rechter. Maar als de Koerden, die de kampen bewaken, de kinderen niet zonder moeders zouden laten vertrekken, moest de overheid wel kijken of ze zowel moeders als kinderen kon terughalen.

Overheid heeft ‘beleidsvrijheid’

De landsadvocaat had tijdens de behandeling van het hoger beroep al bepleit dat de rechter terughoudend moet zijn als het gaat om politieke afwegingen rond buitenlands beleid en internationale betrekkingen. Zeker bij een kort geding.

Lees ook het commentaar van René van Rijckevorsel: Jammeren over IS-moeders, en Jezidi’s laten we stikken

‘Het beleid hangt in sterke mate af van politieke afwegingen in verband met de specifieke situatie en komt tot stand in samenspraak tussen regering en volksvertegenwoordiging. Het is niet aan de burgerlijke rechter om die afweging te maken,’ zei de landsadvocaat.

Het hof oordeelt dat de overheid ‘beleidsvrijheid’ heeft en de rechter zeer terughoudend moet zijn om in te grijpen.

PVV-leider Geert Wilders reageert verheugd op de uitspraak. ‘Fantastisch laat het terroristisch addergebroed voor eeuwig in hun Syrische holen blijven.’

Lees ook: Bizar: kabinet neemt nationaliteit IS-vrouw af, maar wil haar wel hier berechten