Zomer vol geweld en intimidatie tegen lhbt’ers, juist rond Pride

08 augustus 2019Leestijd: 7 minuten
Canal Parade Amsterdam. Foto: ANP.

Er is de afgelopen weken weer volop aandacht voor homo-emancipatie en -acceptatie, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat deze zomer in tal van plaatsen in het land lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers) slachtoffer zijn geworden van geweld en intimidatie. Dat gebeurde in woonwijken, in het openbaar vervoer, maar ook bij de Pride in Amsterdam. Een overzicht van de incidenten.

Makelaars in Den Haag raden lesbische of homostellen af om in bepaalde buurten een huis te kopen of huren, omdat het er niet veilig voor hen zou zijn of omdat ze niet hand in hand kunnen lopen zonder te worden geïntimideerd of uitgescholden. Dat meldt De Telegraaf donderdag na gesprekken met makelaars in de Hofstad. Raadslid Judith Oudshoorn van de plaatselijke VVD had van een lesbische kennis gehoord dat haar was geadviseerd elders te gaan kijken: ‘Het advies verbaasde me, maar toen ik wat ging rondvragen bij makelaars beaamden ze dat allemaal.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Erkennen dat door geloof, cultuur mensen minder geaccepteerd worden’

De krant citeert aankoopmakelaar Peter van Straaten, die erkent dat de anekdote ‘de dagelijkse realiteit’ is in Den Haag. ‘Natuurlijk wil je dat iedereen overal kan wonen, maar zo werkt het gewoon niet.’ Hij benadrukt dat de werkwijze ‘niets met racisme te maken heeft’, maar vindt dat het tijd is om ‘te erkennen dat door geloof, cultuur of overtuiging sommige mensen minderen geaccepteerd worden’. Volgens Van Straaten geeft hij dergelijk advies ook aan Joden of gesluierde moslima’s. ‘Voor hen geldt net zo goed dat zij in sommige wijken tegen problemen kunnen aanlopen.’

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Hoog tijd voor een offensief tegen homohaat

Hoewel zowel de makelaar als het VVD-raadslid geen specifieke Haagse wijken benoemen, hint laatstgenoemde op het stadsdeel Laak nabij treinstation Hollands Spoor, waar onder meer de Schilderswijk ligt. Volgens Oudshoorn is een poster met zoenende mensen ‘minder relevant in het Statenkwartier dan in Laak’, doelend op de posters voor vrije partnerkeuze van Femmes for Freedom, die vorig jaar en het jaar daarvoor in abri’s in grote steden prijkten. Daarop waren zoenende mannen en vrouwen van diverse afkomsten en religies afgebeeld. Vooral bij moslimorganisaties en islamitische gemeentepolitici wekten de posters weerstand op.

Transgenders Heerlen verhuisd na te zijn weggepest door hangjongeren

Niet alleen in de Randstad zijn sommige wijken onveilig voor lhbt’ers. Eind juli ontstond landelijke ophef over twee transgenders uit Heerlen, die uit hun flat zijn weggepest door hangjongeren. Het stel, Kristiana Moretti en Arianne Brink, zegt anderhalf jaar lang te zijn getreiterd door een groep Marokkaanse en Antiliaanse hangjongeren, die zich volgens het stel gedroegen als een bende. Toen Moretti er uiteindelijk iets van zei, ontstond een handgemeen waarbij ze tegen haar borstbeen werd getrapt. Ook werd bij hen brand gesticht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ondanks meerdere aangiften bij de politie werden de jongeren niet of nauwelijks bestraft, waarna vorige week bekend werd dat het stel is verhuisd naar een andere buurt in de Limburgse stad. Burgemeester Emile Roemer (SP) van Heerlen heeft naar eigen zeggen ‘alles gedaan om oorzaak aan te pakken’, waaronder de inzet van een politiepost in de flat, camera’s, een antidiscriminatieburo en straatcoaches. ‘Toch willen ze graag verhuizen en ik heb daarbij ook geholpen.’ Vorige week hebben PvdA-Tweede Kamerleden Attje Kuiken en Kirsten van den Hul in Kamervragen aan de ministers Ferdinand Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) en Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) gevraagd om soortgelijke problemen te onderzoeken en aan te pakken.

Incidenten rond Pride Amsterdam: homo’s uitgescholden en bespuugd

De kwestie kreeg extra aandacht vanwege de jaarlijkse Pride in Amsterdam, die vorige week werd gehouden, de week waarin lhbt’ers vieren ‘dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt’. Na een van de Pride-feesten in de hoofdstad, werden twee mannen geïntimideerd nadat ze in een taxi van Uber stapten. Omdat ze op de achterbank van de auto elkaars hand vasthielden en elkaar een zoen gaven, werd de chauffeur kwaad en schold hij hen uit met homo-onvriendelijke leuzen. Dat vertelt een van de mannen, Luke, aan de regionale zender AT5.

Luke en zijn vriend vroegen de chauffeur de taxi aan de kant te zetten zodat ze konden uitstappen, waarop een van de twee mannen door de chauffeur in zijn gezicht werd gespuugd. Ook zou de bestuurder van de auto naar hen hebben uitgehaald. Na het voorval deden de twee onmiddellijk aangifte bij de politie en dienden ze een klacht in bij Uber, inclusief de naam van de chauffeur. Het taxibedrijf noemde het voorval in een reactie ‘onacceptabel’, en zei dat het na onderzoek met ‘passende maatregelen’ tegen de chauffeur komt.

Dragqueen geweigerd door taxichauffeur Uber

Het taxibedrijf was al eerder in opspraak gekomen vanwege de behandeling van een zogeheten dragqueen, een man die zich uitdost als een vrouw. Half juli werd Richard Keldoulis, die zijn vrouwelijke alter-ego Jennifer Hopelezz noemt, werd samen met drie andere dragqueens, geweigerd door een Uber-chauffeur.

En dat terwijl Hopelezz twee weken eerder nog samen met onder meer Uber een ‘intentieverklaring’ tegen discriminatie in de Amsterdamse taximarkt had getekend, omdat al vaker lhbt’ers werden geweerd uit taxi’s of werden uitgescholden. Vanwege Pride lanceerde het bedrijf een ‘discriminatieknop’, waarmee klanten in de app kunnen aangeven dat ze zijn gediscrimineerd door bestuurders.

Johan Derksen weer beschuldigd van homohaat

Lees ook de column van Gerry van der List: Dwaze Derksen de mond snoeren is geen kabinetstaak

Op televisie ontstond vorige week een rel rond een documentaire van Ellie Lust, voormalig politiewoordvoerder en inmiddels televisiemaker. In haar programma ‘Ellie aan de verkeerde kant’ sprak ze met Johan Derksen, bekend van het televisieprogramma Veronica Inside, over uitspraken die hij in november al deed over homo’s in het voetbal. Zo zei Derksen vorig jaar onder meer dat homo’s in de voetballerij uit de kast moesten komen, en dat zij ‘laf’ zijn als ze hun seksuele geaardheid verborgen houden. Uiteindelijk bemoeide zelfs minister van Onderwijs en Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) zich ermee. Ze was ‘diep geraakt’ door de uitspraken van de voetbalcommentator, en wilde met hem in gesprek. Dat kwam er niet van.

In de documentaire van Lust herhaalde Derksen zijn standpunt over het uit de kast komen van homo’s, en voegde eraan toe dat ‘mensen uit de homo-scene wel heel erg gevoelig zijn voor grappen, opmerkingen, meningen over de homo-scene.‘ Volgens hem maken mensen zich veel te druk om zijn uitspraken, omdat hij slechts homo’s adviseert om ‘er, populair gezegd, schijt aan te hebben’ en voor hun geaardheid uit te komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Advocaat: Derksen, Roos en Dijkgraaf schuldig aan anti-homogeweld

Ook die uitspraken leidden tot woede op sociale media en bij activisten. In dezelfde documentaire kwam de homoseksuele advocaat Sidney Smeets aan het woord, die opiniemakers zelfs verantwoordelijk houdt voor geweld tegen homo’s. ‘Mediapersoonlijkheden’ als Derksen, Jan Roos en Jan Dijkgraaf zouden volgens Smeets aanzetten tot homofobie door ‘homofobe en transfobe grappen te maken’. De drie mannen, zo meent de advocaat van het kantoor van Gerard Spong, zetten LHBT’ers neer als minderwaardig, en normaliseren het ‘bespotten en belachelijk maken’ van deze groep. ‘En dat is de eerste stap op weg naar geweld.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dijkgraaf en Roos zijn woedend over de beschuldigingen en hebben aangekondigd dat ze Smeets en programmamaker Lust aanklagen. ‘Als je iemand laat beschuldigen in jouw programma en je past geen wederhoor toe, dan is dit een gelopen zaak bij de Raad van Journalistiek,’ zei Dijkgraaf vorige week in het radioprogramma van Veronica Inside. Roos stapt zelfs naar de politie om aangifte te doen van laster en smaad, en wil de uitspraken van Smeets voorleggen aan Raad van Discipline van de Orde van Advocaten. Derksen gaat geen klacht indienen, zei hij maandag op televisie in Veronica Inside.

D66 stelt raadsvragen aan burgemeester Halsema

In Amsterdam heeft D66 intussen raadsvragen gesteld aan burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) over de antihomo-incidenten, meldt AT5. ‘Het is pijnlijk te constateren dat er weinig stappen vooruit gezet lijken te worden en dat incidenten schering en inslag blijven,’ schrijft D66-raadslid Jan-Bert Vroege. Hij wil weten of de verdachten van de incidenten al in beeld zijn, en welke straffen zij kunnen krijgen. Ook wil Vroege voorkomen dat taxichauffeurs die LHBT’ers weigeren, in Amsterdam kunnen blijven werken.

In Rotterdam stelde D66 eind juli ook raadsvragen over lhbti-intimidatie. Raadslid Nadia Arsieni kaartte de intimidatie van transgenders bij het metrostation Coolhaven aan, bericht de Gaykrant. Wekelijks vinden daar vlakbij sociale bijeenkomsten plaats voor transgenders, maar op weg van het metrostation naar de locatie worden zij geregeld uitgescholden. Dat zijn geen incidenten, maar een wekelijks terugkerend fenomeen, zegt Arsieni. ‘Alle Rotterdammers moeten veilig over straat kunnen lopen.’