‘Kankerjoden’ klinkt bij nieuwe onrust in Haagse Schilderswijk

02 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Voor de derde avond op rij waren er protesten vanwege de dood van arrestant Mitch Henriquez. Die verliepen eerst vrijwel zonder problemen, maar later werd de sfeer op het Hobbemaplein alsnog grimmig.

Enkele honderden relschoppers verzamelden zich met name rond het Hobbemaplein. De relschoppers vernielden onder meer winkelruiten, twee pinautomaten en een bushokje.

Politiebureau

Politiebusjes werden bekogeld met stenen. Een aantal mensen stak knalvuurwerk af. Een prullenbak werd vernield. Jongens reden hard rond met auto’s en scooters. Ook waren er antisemitische leuzen te horen. Op een filmpje dat rondgaat op sociale media klinkt ‘Kankerjoden’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een deel van de menigte probeerde eerder op de avond de De Heemstraat in te lopen, waar het politiebureau is, maar zij werden tegengehouden door agenten. De betreffende straat werd hermetisch afgesloten. De ME zou charges hebben uitgevoerd om de meute in bedwang te houden.

Ook Theater De Vaillant werd aangevallen. Ruiten en deuren werden vernield en de inboedel van het cultuurcentrum belandde op straat. Rond 04.00 uur was de rust in de wijk teruggekeerd.

De politie heeft afgelopen nacht 34 relschoppers gearresteerd, 11 daarvan zijn minderjarig.

Rellen

De aanleiding voor het protest en daaropvolgende ongeregeldheden is de dood van de Arubaan Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark afgelopen weekend. Waarschijnlijk is hij gestikt door toedoen van de agenten die hem arresteerden, zo werd eerder vandaag bekendgemaakt.

Bij het politiebureau aan de De Heemstraat waren maandagavond ook rellen uitgebroken  Amokmakers gooiden ruiten in van winkels en stichtten brandjes in de wijk. In de nacht van dinsdag op woensdag was het eveneens onrustig in de Schilderswijk. Tientallen mensen werden aangehouden.