Na de ministerraad

Hugo de Jonge’s feest van herkenning

21 juni 2019Leestijd: 3 minuten

De ministers van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) en Defensie Ank Bijleveld (CDA) informeerden de collega’s in het kabinet over de maar net afgewende oorlog tussen Amerika en Iran. Maar vicepremier Hugo de Jonge (CDA) kreeg na de ministerraad vooral vragen over uitspraken die premier Mark Rutte (VVD) een week geleden deed op het VVD-festival.

Rutte was in Brussel en daarom mocht De Jonge de ministerraad voorzitten.

De premier had op het VVD-festival in Aalsmeer geklaagd dat de werkgevers de lonen van de werknemers onvoldoende laten stijgen, terwijl die van de topmannen wel stijgen. Onacceptabel vond Rutte, die het bedrijfsleven dreigde de beloofde verlaging van de winstbelasting te schrappen.

Of dit kabinetsbeleid was, wilde De Telegraaf weten. De Jonge vond het lastig om te antwoorden, omdat Rutte zijn uitspraken had gedaan op het VVD-festival.

Over de koopkrachtontwikkeling had volgens hem het hele kabinet zorgen. ‘Die koopkracht houdt het kabinet scherp in het oog, met name voor de middeninkomens. Dat hebben collega’s Koolmees en Hoekstra ook al gezegd,’ verwees De Jonge naar zijn D66- en CDA-collega.

Dreigement ligt niet op tafel

En dat dreigement over de winstbelasting? ‘Dat ligt nog niet nu op tafel. We zien dat het met de cao-lonen de goede kant op gaat, maar het gaat niet snel genoeg. Dus daar moeten de werkgevers wat aan doen. En de besluitvorming over de lastenkant van de begroting, want daar gaat het dan over, doen we in augustus.’

Lastenverlichting voor gezinnen

Hij benadrukte dat het kabinet de lasten in hun geheel verlaagt. ‘Niet die op consumptie, wel die op arbeid. Dat betekent dat werken meer gaat lonen. Dat is iets wat iedereen wil. De facto gaat het dus over lastenverlichting van 5,2 miljard voor gezinnen.’

De Jonge voegde eraan toe dat de huishoudportemonnee door meer factoren wordt bepaald, zoals de inflatie en loonontwikkeling. Aan de inflatie is volgens hem weinig te doen, maar aan de loonontwikkeling wel.

‘Wat zegt het Centraal Planbureau? De cao-lonen blijven achter bij de raming van het Planbureau vorig jaar. Dus die aanmoediging richting werkgevers is een logische aanmoediging.’ Ondanks aandringen weigerde de vicepremier het dreigement van Rutte over een lagere loonbelasting over te nemen. ‘Ik heb het beluisterd als een aanmoediging.’

De VVD en de middeninkomens

Of de CDA-vicepremier niet blij was dat de VVD het opeens zo gretig opneemt voor de middeninkomens, het territorium van het CDA? ‘Eerst even een disclaimer,’ zei De Jonge op die vraag van Elsevier Weekblad. ‘Ik sta hier als vicepremier. De premier deed deze uitspraak als VVD-leider op zijn eigen festival. En dan een antwoord op uw vraag. Het CDA neemt het al decennia op voor de middeninkomens. En het verhaal van collega Hoekstra in de Bilderberglezing was ongeveer dit verhaal, dus ik hoor hier een verhaal van herkenning.’

U dacht niet: die VVD gaat ons beconcurreren? ‘Nee hoe meer mensen een verhaal vertellen dat dicht in de buurt komt van het CDA, hoe beter.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.