Luchtvaart Premium Corner

KLM-baas Elbers: staat moet na aandelenaankoop ook Schiphol uitbreiden

02 juni 2019

Het kabinet kocht voor 750 miljoen KLM-aandelen. Daarom vindt KLM-baas Pieter Elbers het niet logisch dat zijn bedrijf op Schiphol niet mag groeien: ‘Dit kan niet blijven voortbestaan.’ Hij vindt ook dat de opbrengst van de tickettaks ten goede moet komen aan de luchtvaartsector. Intussen lijdt de staat ongeveer 300 miljoen koersverlies op de aandelen.

‘We hadden financieel drie hele mooie jaren, maar nu naderen donkere wolken; in ieder geval wolken,’ zegt KLM-baas Pieter Elbers. ‘Door de maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump nemen de spanningen op de wereldmarkt toe. Minder handel is minder vracht en minder zakelijk vliegverkeer. Juist nu stijgt de prijs van kerosine en zien we de resultaten dalen.’

Elbers is in Seoul op de jaarvergadering van de club van luchtvaartondernemingen IATA. De stemming is bedrukt. Grote spelers als het Indiase Jet Airways gingen failliet. Prijsvechters als easyJet en Ryanair draaien ineens met verlies of zien hun winsten terugvallen. Zelfs Arabische maatschappijen als Etihad krijgen ademnood.

Tijdig de zeilen bijzetten

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.