‘Je zo laten beïnvloeden door onwetenschappelijke prietpraat: onbegrijpelijk’

02 mei 2019Leestijd: 3 minuten
Een kinderdagverblijf in Haarlem - ANP

Berend Botje is de eerste grote kinderopvangorganisatie die niet-gevaccineerde kinderen gaat weren. Ongeveer tien ouderparen zijn dinsdag ingelicht dat hun kind per 1 juli niet meer welkom is als het niet is ingeënt. Dat is in strijd met de wet. Wat vindt u van het besluit van de opvangorganisatie, vroegen we u.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Annette Schols:

Ik vind het volkomen terecht dat Berend Botje kinderen die niet gevaccineerd zijn, weigeren. De reden is dat kinderen tot dertien maanden nog niet ingeënt kunnen worden en daarmee dus gevaar lopen. Dat is onaanvaardbaar. Als je kinderen naar de kinderopvang gaan, moeten zij beschermd worden. Ouders die hun kinderen niet willen laten inenten zullen dan een andere oplossing moeten zoeken.

Leendert Goedbloed:

Als je je huisdier naar het dierenasiel brengt moet je inentingsbewijzen overleggen. Waarom stellen wij onze kinderen bloot aan aantoonbaar vermijdbare gevaren, waar we onze huisdieren niet eens aan blootstellen? Natuurlijk moeten kinderopvangcentra ongevaccineerde kinderen (kunnen) weigeren. Deze kinderen, of beter gezegd, de ouders van deze kinderen vormen een gevaar voor de andere jongere kinderen die de vaccinatie nog niet gekregen hebben. En dat is onacceptabel. Weigeren ouders hun kinderen te vaccineren, dan is het niet meer dan logische gevolg dat deze kinderen de toegang tot kinderopvangcentra ontzegd wordt. Iets van oorzaak en gevolg?

L. van Dam-Nuijten:

Prima, je mag kinderen van anderen niet in levensgevaar brengen. Dat geldt ook voor je eigen kroost trouwens!
Onbegrijpelijk dat vooral z.g. hoogopgeleide mensen zich zo laten beïnvloeden door onwetenschappelijke prietpraat, of het nu over vaccineren gaat of over klimaat. Waanzin ten top.
Mensen in derdewereldlanden hebben er dagen lopen in de brandende zon voor over om hun kinderen te laten inenten, waar zijn we hier mee bezig?
Ik stam nog uit de tijd dat klasgenootjes overleden door mazelen en kinkhoest of gehandicapt raakten door kinderverlamming. Ook maak ik mij ongerust over mijn kleinkind die op een Amsterdamse kinderopvang zit. Op de vraag of er niet-gevaccineerde op dit kinderdagverblijf zitten mag vanwege privacy geen antwoord gegeven worden. Privacy gaat boven veiligheid?

Henry Boers:

BerendBotje heeft totaal gelijk, het moet landelijk verplicht worden dat alleen gevaccineerde kinderen in de kinderopvang kunnen worden opgenomen.

Michel Versteeg:

Als ik het goed begrijp krijgen BMR-gevaccineerde kinderen geen bof, mazelen en rode hond, en lopen kinderen die deze vaccinatie niet hebben gekregen wél het risico om deze ziekten op te lopen. Doordat er meer kinderen niet worden gevaccineerd neemt de kans op een uitbraak van deze ziekten toe. Maar deze uitbraak vindt dan dus alleen plaats onder de niet-gevaccineerde kinderen. Dat blijkt ook uit de mazelen uitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag; de vier kinderen die daar werden besmet waren geen van allen ingeënt. De kinderen die wel waren ingeënt werden dus niet ziek. Niet-ingeënte kinderen vormen dus alleen een gevaar voor zichzelf en voor andere niet-ingeënte kinderen. De ouders van deze kinderen nemen echter bewust het risico dat hun kinderen deze ziekte oplopen; er is geen sprake van dat zij daarmee ook wél ingeënte kinderen in gevaar brengen. Er is zogezegd geen “meerook-risico”. Er is dan ook geen enkele rechtvaardiging van kinderdagverblijven om deze kinderen te weigeren. Het heeft er alle schijn van dat deze kinderdagverblijven via de drogreden dat zij de kinderen niet in gevaar willen brengen, hun pro-vaccinatie standpunt (dat ik overigens deel) aan de ouders wil opleggen. En dat mag niet.

Simone Blox-Jansen:

Ik geef Berend Botje helemaal gelijk, uiteindelijk moeten zij denken aan de veiligheid van de hele groep. Het zal maar gebeuren dat een baby’tje ernstig ziek wordt omdat de ouders van een ander kind zo egoïstisch zijn om hun kind niet in te enten.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.