‘Kinderopvangcentra moeten ongevaccineerde kinderen wegsturen’

01 mei 2019Leestijd: 2 minuten
Vaccinatiedag in Ahoy Rotterdam. Foto: ANP ROBIN UTRECHT

De Noord-Hollandse aanbieder van kinderopvang Berend Botje laat geen kinderen meer toe die niet zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rode hond, de zogenoemde BMR-vaccinatie. Ook gaat de organisatie – op 50 locaties verantwoordelijk voor peuteropvang, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf – kinderen wegsturen die niet zijn gevaccineerd. De instellingen van Berend Botje vangen zo’n 3.000 kinderen op.

Berend Botje is de eerste grote opvangorganisatie die zo’n verstrekkend besluit neemt. Ongeveer tien ouderparen zijn dinsdag ingelicht dat hun kind per 1 juli niet meer welkom is als het niet is ingeënt. ‘Sommigen van hen hebben zich er inmiddels in verdiept en hebben beloofd hun kinderen alsnog te laten vaccineren,’ zegt Gaby Alberts, pedagogisch directeur bij de kinderopvangorganisatie, tegen de NOS. ‘Een aantal mensen reageerde heel boos en wil niet vaccineren, maar wij willen gewoon niet dat kleine kinderen in gevaar komen.’

Tweede Kamer moet nog besluiten over D66-wetsvoorstel

Lees het commentaar van Bram Hahn én beluister de podcast

Vaccineren: wel of niet verplichten?

De omroep maakte onlangs een rondgang langs zo’n honderd kinderdagverblijven, waaruit bleek dat een kwart daarvan al eens kinderen heeft geweigerd die niet waren ingeënt. Wettelijk is dat niet toegestaan. De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over een D66-wetsvoorstel, dat mogelijk maakt dat kinderopvangcentra kinderen weigeren die niet zijn ingeënt.

In politiek Den Haag zijn veel zorgen over de vaccinatiegraad, die de afgelopen maanden is gedaald tot onder de 95 procent. Het aantal uitbraken van mazelen is dit jaar toegenomen. Vorige maand werd bekend dat op een kinderdagverblijf in Den Haag vier kinderen jonger dan vier jaar met mazelen waren besmet. Geen van hen was ingeënt, meldde GGD Haaglanden.

Wat vindt u? Hebben kinderdagverblijven het recht, of zelfs de plicht, om ongevaccineerde kinderen de toegang te ontzeggen? Of moeten zij zich aan de wet houden en dus ook niet-ingeënte kinderen toelaten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.