Klimaatspijbelaars

Vlaamse scholen stellen klimaatmars verplicht

14 maart 2019Leestijd: 4 minuten

Vlaamse scholen gaan leerlingen verplichten mee te doen aan de wekelijke klimaatmarsen, de Zweedse Greta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Een paar maanden geleden had nog niemand van ‘klimaatspijbelaars’ gehoord, maar inmiddels reikt hun invloed tot in het Europees Parlement. Vier ontwikkelingen over de actievoerders op een rij.

Vlaamse scholen stellen klimaatmars verplicht

Leerlingen van een aantal scholen in Vlaanderen moeten van de schoolleiding verplicht meedoen aan de wekelijke klimaatmarsen. Tot nu toe spijbelden de meeste scholieren om aan de demonstraties te kunnen deelnemen. Onder meer twee scholen in de gemeente Beveren organiseren vrijdag een verplichte klimaatmars. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft de maatregel goedgekeurd.

Lees ook deze column van Simon Rozendaal: Spijbelaars voor karretje paniekfabriek gespannen

Volgens onderwijskoepel GO! ‘overstijgt het klimaat de politiek’. Leerlingen van de scholen die deelname verplichten, maar afwezig zijn, worden beschouwd als spijbelaar.

De politieke partij Vlaams Belang is woedend en wil dat de minister een onderzoek doet naar ‘de politieke instrumentalisatie van onschuldige leerlingen’. ‘Stop met het misbruiken van onze kinderen en scholen voor deze electoraal geïnspireerde klimaathysterie!’ twitterde de partij donderdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Klimaattiener voorgedragen voor Nobelprijs

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is donderdag voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat gebeurde door enkele leden van Zweedse en Noorse politieke partijen. De 16-jarige Thunberg wordt gezien als de belangrijkste aanjager van het protest.

Thunberg demonstreert sinds augustus vorig jaar voor de deur van het Zweedse parlement in Stockholm voor een strenger beleid voor behoud van het klimaat. Haar actie heeft inmiddels in tientallen landen navolging gekregen. ‘Ik ben vereerd en erg dankbaar voor deze nominatie,’ twitterde ze. Eerder deze maand werd Thunberg in Zweden uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Opkomst klimaatmars Amsterdam valt tegen

Enkele honderden scholieren liepen donderdag in Amsterdam mee in een klimaatmars. Dat is flink lager dan de zevenduizend deelnemers waarop de organisatie vooraf hoopte. ‘We denken dat het, net als vorige keer, echt leeft,’ zei initiatiefnemer Stijn Warmenhoven (17) voorafgaand in het AD. Het weer gooide volgens de organisatoren roet in het eten.

Lees ook de column van Arendo Joustra: Klimaatspijbelaars moeten we juist toejuichen

Youth for Climate had de nieuwe mars van klimaatspijbelaars op touw gezet, omdat de organisatie ontevreden was over het gesprek met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD), dat volgde op de demonstratie op 7 februari in Den Haag. ‘We hadden een goed gesprek, maar we hebben ons niet laten inpalmen,’ zei een van de scholieren na afloop.

Ook voor vrijdag staan in 105 landen demonstraties op het programma van jongeren die een strenger klimaatbeleid eisen.

Ook invloed in Europees Parlement

Het Europees Parlement wil dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa uiterlijk in 2050 netto nul is. Lidstaten moeten er volgens de parlementariërs alles aan doen om dat doel eerder te halen, besloot het Parlement in een stemming donderdag.

In 2030 zou de reductie al 55 procent moeten zijn. Vorige week bleek bij overleg van de EU-milieuministers dat sommige landen, vooral in Oost-Europa, klimaatneutraliteit in 2050 niet haalbaar achten. Nederland en negen andere lidstaten zetten hier wel vol op in. Regeringsleiders praten de komende tijd over de kwestie.

Greenpeace is blij met de druk van het parlement en ziet de invloed van de Europabrede klimaatmarsen van vrijdag. Met verkiezingen voor de deur zou het dom zijn als overheden deze ‘vloedgolf’ negeren, aldus de milieuorganisatie.

Ook D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is blij. ‘Europa moet nu handelen. We missen als Europa de boot wanneer we niet vol inzetten op groene technologie.’ Gerbrandy roept premier Rutte op zich hard te maken voor scherpere Europese ambities.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.