Stelling van de dag

‘Rutte kan niet meer om Forum voor Democratie heen…’

21 maart 2019Leestijd: 2 minuten

Zoals voorspeld is het kabinet bij de verkiezingen voor Provinciale Staten zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtgeraakt. Moet premier Mark Rutte (VVD) gaan samenwerken met links of met rechts? In de coalitie wordt daar verschillend over gedacht, blijkt donderdag.

Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, zei maandag dat de coalitie in de Eerste Kamer samenwerking zal zoeken op links én op rechts. ‘De uitgestoken hand geldt ook voor Forum voor Democratie.’

Bekijk hier alle resultaten: Forum voor Democratie boekt monsterzege

De VVD is bereid in de Eerste Kamer met elke partij samen te werken die zich constructief opstelt, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff dezelfde dag. De VVD bekijkt per wetsvoorstel welke partij wil meepraten of niet. Dijkhoff zet niet in op een vaste gedoogpartner in de oppositie, om permanent zaken mee te doen. Hij noemde het ‘niet zo prettig’ dat de VVD bij de verkiezingen voor Provinciale Staten slechts tweede is geworden.

D66-voorman Rob Jetten denkt er heel anders over. Volgens hem heeft Forum voor Democratie (FvD) zich met haar eisen zelf al van samenwerking uitgesloten. Twee onderwerpen zijn voor D66 de komende tijd heilig, waarschuwt Jetten. Mochten coalitiepartners VVD en CDA toch naar rechts willen, zei hij, ‘laat dan één ding duidelijk zijn: D66 gaat niet meewerken als we het klimaatbeleid naar beneden gaan bijstellen of een minder pro-Europese houding gaan inzetten’. Het verkiezingsverlies van zijn eigen partij en de winst van FvD noemt Jetten een ‘wake-up call‘.

Forum voor Democratie heeft zich bereid getoond compromissen te sluiten om zoveel mogelijk van haar doelen te halen. ‘We snappen dat we water bij de wijn moeten doen,’ zei FvD-leider Thierry Baudet. Hij denkt dat regeringspartijen VVD en CDA ‘enorm zijn geschrokken’ van het succes van zijn partij bij de verkiezingen. Ze zullen mogelijk gaan nadenken over hun koers, aldus Baudet. Hij is bereid met iedereen te praten in de Eerste Kamer. ‘Wij zitten hier zakelijk in.’

Het liefst zou de partij zien dat er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven. ‘Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat het kabinet is uitgeregeerd, aan het eind van zijn levenscyclus is,’ zei lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten.

Naast FvD kan Rutte ook samenwerking zoeken op links. Met GroenLinks of de PvdA kan hij ook een meerderheid vormen. Wat vindt u? Met wie moet Rutte gaan koffiedrinken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.