Brexitbal rolt volgens Rutte richting het ravijn

01 februari 2019Leestijd: 2 minuten
ANP-69709209

Premier Mark Rutte (VVD) voert de spanning op over het verwachte Britse vertrek uit de Europese Unie. Volgens hem ‘rolt de bal richting het ravijn’.

Rutte begon zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad voor de tweede achtereenvolgende week met een oproep aan bedrijven en organisaties om zich goed voor te bereiden op de Brexit. Hij is pessimistisch over een ordelijk verloop van het Britse vertrek.

‘De Britten willen geen harde grens met Ierland, maar ook geen lidmaatschap van de douane-unie. Dat betekent geen grens in de Ierse zee, maar ook geen vrij verkeer,’ zei Rutte.

Als er inderdaad geen akkoord komt tussen de Britten en de Unie, komen er volgens Rutte ‘serieuze problemen’. Hij vraagt zich af of bedrijven en instellingen daar wel voldoende op zijn voorbereid en verwees ze door naar het Brexitloket.

Lees het commentaar van Michiel Dijkstra over het pensioenstelsel

Weer aan slag met pensioenstelsel

Het pensioenstelsel, waarover sociale partners en kabinet het eind vorig jaar maar niet eens werden, staat ook weer op het menu. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) gaat wetgeving voorbereiden om het stelsel toekomstbestendig te maken. Sociale partners kunnen zich bij hem melden.

Zonder werkgevers en werknemers is het stelsel niet te hervormen, zei Rutte.

Koude Oorlog leeft op

Op het rapport over de nieuwe kernwapendreiging, dat donderdag verscheen van  de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), wilde de premier niet reageren. Wel zei hij dat Nederland het eens is met de Amerikanen, die het nucleair verdrag met Rusland over een half jaar beëindigen als Rusland doorgaat met het schenden van de afspraak uit de Koude Oorlog.

Tevreden toonde Rutte zich dat de coalitie een compromis had bereikt over het kinderpardon. ‘Een ingewikkelde situatie is tot een goed einde gebracht.’ Dat crises zich niet meer zullen voordoen in Rutte III, zei hij niet te kunnen beloven.

Nieuwe politieke spanningen zijn niet uitgesloten

‘Er is een verschil met de jaren zeventig, tachtig, toen je twee partijen had die samen zeventig tot tachtig zetels hadden. Die tijd komt niet meer terug. Daarom krijg je kabinetten met vier of meer partijen. Dat, gecombineerd met enorme maatschappelijke druk, de sociale media, druk op de flanken en de internationale druk, maakt dat regeren er niet gemakkelijker op is geworden. Dus ik sluit niet uit dat zich vaker politieke spanningen zullen voordoen.’

Coalitie gaat niet uit eten

Vaker met elkaar uit eten om de coalitie te versterken, gaat Rutte niet. ‘Dit zijn allemaal mannen die aan relaties werken door met elkaar te werken. Niet door met elkaar te zitten eten. Ik heb er in het bedrijfsleven ook nooit in geloofd dat je door met z’n allen aan een rots te gaan hangen, dat heet dan abseilen, een sterker team wordt. Dat word je pas als je als team gezamenlijk een probleem probeert op te lossen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.