Deze jihadisten werd het Nederlands paspoort afgepakt

22 januari 2019Leestijd: 3 minuten
Marouane B. in een propagandavideo van IS

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) heeft de Nederlandse nationaliteit ingetrokken van Marouane B., de Arnhemse jihadist die vorig jaar bij verstek werd veroordeeld tot zes jaar cel. Deze vier jihadisten gingen B. voor en moesten ook hun paspoort inleveren.

Anis Zerguit

Anis Zerguit, geboren op 2 juli 1991 in Roermond, is het jongere broertje van Soufiane Zerguit, die de propagandavideo ‘Oh, oh Aleppo’ maakte en eind 2014 zou zijn omgekomen in Syrië.

Anis vertrok op 24 maart 2013 uit Nederland. Hij zit op dit moment in Syrië en maakt deel uit van het Haagse jihadnetwerk. In Syrië zou hij er drie vrouwen op na houden. 

In december 2015 veroordeelde de rechtbank Anis bij verstek tot zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, een jaar meer dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Lees ook: Gematigde islamitische rebellen? Die bestaan niet

In april 2016 meldden diverse media dat Anis zich zou hebben opgeblazen in de regio Damascus. Zeker vijftig soldaten van het regeringsleger zouden daarbij zijn omgekomen. Een maand later meldde De Telegraaf dat dit toch niet bleek te kloppen. Anis zou na de aanslag het thuisfront hebben gebeld, dat stomverbaasd de telefoon opnam.

Anis Zerguit vecht aan de kant van Jabhat al-Nusra, een gewapende groepering gelinkt aan al-Qaeda. Hij staat op de nationale terroristenlijst. Het is niet zeker of hij nog in leven is.

Noureddin Benzouagh

Geboren op 16 juni 1993. De naam Noureddin Benzouagh dook voor het eerst op in 2015 in het Haagse ronselproces. De Hagenaar Azzedine Choukoud (ook bekend als Abou Moussa) stond toen terecht voor het indoctrineren en ronselen voor de jihad van jongeren in de Schilderswijk. Noureddin zou een van zijn ‘slachtoffers’ zijn en in 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

Benzouagh staat op de nationale sanctielijst terrorisme.

Driss Daouayry

Geboren op 24 november 1987 in de Haagse Schilderswijk. Driss Daouayry is één van de eerste Nederlandse jihadgangers. In 2005 kwam hij in het nieuws toen hij in Azerbeidzjan werd aangehouden. Hij was waarschijnlijk van plan zich met enkele vrienden aan te sluiten bij jihadisten in Tsjetsjenië die vechten tegen de Russen.

Vier jaar later wordt Daouayry weer aangehouden, ditmaal in Kenia. Hij zou op weg zijn geweest naar Somalië om zich aan te sluiten bij terreurbeweging al-Shabaab. Het plan mislukt en wederom wordt hij teruggestuurd. In Nederland zit hij kort vast, maar tot vervolging komt het nooit. In december 2013 vertrekt Daouayry naar Syrië.

Meer over dit onderwerp: ‘Schengen’ geeft jihadisten grenzeloze mogelijkheden

Daouayry is vermoedelijk niet meer in leven. Samen met de hierboven genoemde Soufiane Zerguit zou hij in 2015 bij een Amerikaans bombardement zijn omgekomen in de Syrische grensstad Kobani. Het tweetal kende elkaar al langer. Daouayry en Zerguit werden rond 2005 al uit de Haagse As Soennah-moskee gezet wegens hun extreme denkbeelden.

Hatim Rodgers

Geboren op 2 juli 1989. Voor zover bekend zit Rodgers in Syrië. Twitterde in 2015 nog vanuit dat land doodleuk mee met zijn zaak in de rechtbank Amsterdam, die hem bij verstek veroordeelde. ‘Volg jihadzaak met een zak chips en ijsthee, wat een poppenkast,’ liet de jihadist weten.

Volgens justitie heeft Rodgers veel hand- en spandiensten verricht bij het uitreizen van Nederlanders. Zo gaf de teruggekeerde Tonny R. in een verhoor toe dat hij bij Rodgers hulp zocht om de grens over te steken, meldde VN in 2015.

In september 2017 nam minister Stef Blok het Nederlanderschap af van deze vier jihadisten. Voorafgaand waren zij stuk voor stuk veroordeeld omdat ze zich hadden aangesloten bij een terreurgroep. De vier zijn nog wel Marokkaans staatsburger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.