Stelling van de dag

‘CO2-rekening voor bedrijven werkt averechts…’

22 januari 2019

GroenLinks heeft maandagavond een wetsvoorstel gepresenteerd voor een CO2-heffing voor grote bedrijven. In ruil daarvoor is de partij bereid de regeringscoalitie te steunen.

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart raakt de regering haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt, denkt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ze zal daarom oppositiepartijen nodig hebben om plannen door de Eerste Kamer te loodsen.

Klaver bracht het wetsvoorstel naar buiten op een speciale bijeenkomst in Den Haag. De CO2-belasting moét er komen als het kabinet met GroenLinks tot een politiek akkoord over het klimaat wil komen, aldus Klaver. Hij rekent erop dat de coalitie na de verkiezingen in maart niet langer om zijn partij heen kan.

Volgens het wetsvoorstel gaan grote industriële bedrijven een heffing betalen voor elke ton CO2 die zij uitstoten. Het tarief loopt op van 25 euro in 2020 tot 100 euro vanaf 2030 en 200 euro vanaf 2050. Met een deel van de opbrengst kan de energierekening voor burgers worden verlaagd door de teruggave energiebelasting te verhogen.

Wat vindt u? Is het terecht dat naast burgers nu ook grote vervuilers moeten gaan betalen? Of jaagt dat de industrie alleen maar weg? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.