Ed Nijpels: ‘Ik voel me niemands lobbyist, ik ben totaal onafhankelijk’

02 november 2018Leestijd: 3 minuten
Ed Nijpels

Elsevier Weekblad maakte een portret van Ed Nijpels, de ‘klimaatgoeroe’ die niets heeft met die naam die hem wordt toegedicht. Den Haag-redacteur Carla Joosten sprak met hem.

Hoe is het om als niet-politicus beleid te maken?

‘Kabinet, werknemers, werkgevers en milieubeweging hebben mij voorgedragen als onafhankelijk voorzitter. De Kamer was ontevreden over de eigen betrokkenheid bij het Energieakkoord. Als voorzitter van het Klimaatberaad ben ik al twee keer bij de Kamer geweest. Nu draait het om, zoals premier Rutte zei, een van de grootste verbouwingen van het land na de oorlog.’

Haalt u de deadline eind dit jaar?

‘Het is een klein wonder dat we in vier maanden hoofdlijnen klaar hadden. Voor Kerst hebben we een ontwerp-Klimaatakkoord. Zelfs als we dat niet halen, is er niks aan de hand: dit gaat over doelen die in 203o moeten worden gehaald.’

U gaat ook op toernee in het land. Wat maakt u daar mee?

‘Het valt op dat burgers redelijk op de hoogte zijn. Soms protesteren ze, bijvoorbeeld tegen windmolens op het land. We hebben ­geleerd dat je mensen niets door de strot moet duwen. Regionaal moet er tijdig overleg zijn, en burgers moeten delen in de opbrengst.’

Waarom moet Nederland per se van het gas af, terwijl er een uitstekend netwerk ligt en gas wereldwijd in zwang blijft?

‘Het beeld dat Nederland overmorgen van het gas af moet, is kul. Ja, in Groningen stoppen we binnen tien jaar met de gaswinning, maar dat heeft niets te maken met het besluit om van het gas af te gaan. Het beeld dat cv-ketels worden gesloopt, klopt niet. Gemeenten gaan langzaam aan de slag. Het is een geleidelijk proces.’

Lees ook deze column van Syp Wynia: Idioot gasverbod waarvan burgers de dupe zijn

Burgers vrezen de kosten.

‘Isolatie van muren en gebruik van zonnecellen zijn juist goed voor de portemonnee. Maar de industrie berekent inderdaad de kosten door aan de burgers. Intussen gaan we uit van 200 euro per burger per jaar, ofwel 55 cent per dag. Minister Wiebes zei al: aan roken geven we meer uit.’

Vanwaar uw optimisme?

‘Mijn katholieke achtergrond, en ik heb voor NLingenieurs gewerkt en ben ervan overtuigd geraakt dat we de problemen kunnen oplossen. Ik ben geen techneut, maar geloof sterk in technische mogelijk­heden als het gaat om opwekking, besparing, opslag en transport van energie en het integreren van systemen.’

U klinkt als een lobbyist.

‘Ik ben trots op wat ingenieurs in de wereld voor elkaar boksen. Ze verdienen geld, ja, maar dragen bij aan oplossingen. Ik voel me niemands lobbyist, ik ben totaal onafhankelijk. Ik moest de ingenieurs destijds achter de broek zitten. Jongens, daar liggen kansen, die moet je wel pakken.’

Uw vele banen wekken ook argwaan.

‘Ik heb geen hoofdfunctie. Het Rode Kruis kost me twee dagen per jaar. Het toezicht op AVROTROS vergt acht keer vergaderen. Je krijgt pas een realistisch beeld als je ziet wat de belasting van die banen is.’

U gaat met de taxi naar een tv-uitzending in het Vondelpark, een kilometer van uw huis. Is dat niet milieuonvriendelijk?

‘Ik fiets me een ongeluk in Amsterdam, behalve als ik op tv moet en er netjes uit moet zien.’